hayssamOmar Hayssam a fost investigat, alaturi de Dinu Patriciu pentru importuri de petrol din Irak si pentru spalare de bani. Informaţia a fost data publicitaţii de site-ul Wikileaks care citeaza o telegrama transmisa de misiunea de la Bucuresti Departamentului de Stat de la Washington.

Telegrama, care dateaza din 2006, a fost trimisa dupa o intalnire dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania.

In cadrul intalnirii, Nastasiu a descris, citand din dosar, o operaţiune condusa de Patriciu si Hayssam, in 2001-2004, care a implicat 25.000 de tone de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel puţin trei ţari.

In aceeasi telegrama se mai menţioneaza o declaraţie a lui Nastasiu care ar fi afirmat ca Patriciu si Hayssam ar fi implicaţi in spalarea de bani, trafic cu arme si import de petrol din Irak”.

Petrolul a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania, iar profiturile au fost spalate in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata si condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea rapirii jurnalistilor romani in Irak.

In 2005 acesta a organizat si finantat rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion-fiica senatorului de Buzau, Ion Vasile, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. La sfarsitul lunii iunie 2006, sirianul Omar Hayssam a parasit Romania.

Omar Hayssam a avut mai multe legaturi cu judetul Buzau. El a fost un cunoscut al senatorului de Buzau, Ion Vasile, inca din vremea cand acesta era prefect al judetului. Sirianul a detinut fosta fabrica de lemn Foresta Nehoiu, pe care a falimentat-o la scurt timp dupa ce a preluat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here