religieO profesoara de Matematica a solicitat oficial Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa retraga recomandarea pe care a facut-o posturilor TV, de a difuza spoturile prin care Biserica Ortodoxa incearca sa-i convinga cu vedete pe parinti sa-si inscrie copiii la Religie. „Mesajul textual de la finalul spotului este ‘inscrie-ti copilul pana la 6 martie la ora de religie sau ora se va desfiinta’. Mesajul este fals factual si manipulator. In primul rand pentru ca ora de religie va fi in continuare in oferta obligatorie a scolilor”, arata in solicitare Monica Mocanu, profesor de Matematica la Buzau.
CNA a decis, in sedinta de marti 3 martie, sa recomande posturilor de televiziune sa difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie in scoli, inclusiv a unui clip in care Dan Puric, Ana Blandiana sau Connect-R sustin inscrierea copiilor la aceasta materie.
Monica Mocanu, profesor de Matematica la Buzau, a declarat pentru HotNews.ro ca a trimis la CNA o solicitare de retragere a recomandarii referitoare la spoturile pentru ora de religie. „Va sesizez in regim de urgenta o situatie referitoare la spotul promotional transmis pe TVR1 in seara zilei de 4 martie 2015 (la finalul emisiunii „Vorbeste liber”, aprox ora 21.50) in campania pe care ati recomandat-o spre a fi difuzata in aceasta perioada referitoare la ora de religie. Mesajul textual de la finalul spotului este ‘inscrie-ti copilul pana la 6 martie la ora de religie sau ora se va desfiinta’. Mesajul este fals factual si manipulator”, scrie in sesizare profesoara, care isi expune apoi motivele.
„In primul rand pentru ca ora de religie va fi in continuare in oferta obligatorie a scolilor, conform Constitutiei Romaniei si Legii educatiei nationale. In plus, nu doar ca informatia falsa induce in eroare publicul intr-o chestiune sensibila, dar manipuleaza in interesul particular al unei parti implicate, nerespectand in felul asta codul de reglementare al continutului audiovizual pe care dvs il aplicati in aceasta cauza (articolul 141 din regulamentul CNA care permite campaniile noncomerciale)”, se arata in sesizare.
Monica Mocanu cere Consiliului National al Audiovizualului „luarea unei pozitii si retragerea recomandarii adresata televiziunilor pentru aceasta campanie, in conditiile in care asociatia ‘Parinti pentru ora de religie’ utilizeaza abuziv increderea dvs.”
Profesoara de Matematica le solicita, de asemenea, membrilor CNA sa ia in discutie cererea in sedinta de astazi, 5 martie 2015, avand in vedere ca maine expira termenul pana la care elevii care vor religia se pot inscrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here