O noua transa de bani ca ajutor pentru functionarea unor institutii si fundatii buzoiene a fost acordata astazi prin semnarea protocolului dintre autoritatile judetene si reprezentantii provinciei Flandra de est din Belgia. Suma totala pe care belgienii o doneaza judetului este de o suta de mii de euro, bani care vor merge in trei destinatii: noua maternitate, crucea alb-galbena si fundatia Sf Sava.

Pentru noua maternitate, belgienii au donat 40 de mii de euro, bani care vor fi folositi pentru achizitionarea a doua aparate: unul pentru anestezie si un altul pentru masurarea gazelor sanguine la nou nascuti. Cea mai mare suma va merge la Crucea alb-galbena, 54400 de euro, organizatie care acorda ingrijiri la domiciliu persoanelor aflate in risc medical dar si buzoienilor cu posibilitati financiare reduse. Nu in ultimul rand, beneficiara a donatiei flamanzilor este fundatia Sf Sava care primeste 4 mii de euro.

Presedintele consiliului judetean Buzau, Victor Mocanu a tinut sa multumeasca Guvernului Flandrei de Est care de-a lungul celor 15 ani de colaborare a investit in infrastructura medicala buzoiana aproape 2,5 milioane de euro.Victor Mocanu a precizat ca este penultimul an in care mai este posibila finantarea externa a belgienilor si asta pentru ca din 2013 UE interzice astfel de parteneriate financiare.

“Chiar daca aceste protocoale vor inceta , noi vom ramane colaboratori in toate sectoarele de activitate, nu ne vom desparti ca prieteni,(…), banii ne-au folosit, acum e randul ca medicii sa-si faca meseria”, a mai spus presedintele CJ Buzau. La randul sau, managerul spitalului judetean de urgenta, medicul Dorel Nicolescu a apreciat ca ajutorul primit de la belgieni este important si prin practica pe care medicii si asistentele din cea mai mare unitate spitaliceasca buzoiana au facut-o la clinica universitara din Gent, prilej care a folosit atat in invatarea unor noi tehnici cat si in schimbarea mentalitatii personalului medical.

Preotul Mihail Milea a apreciat ca: “Flandra de est a gasit o solutie pentru iesirea din criza, aceasta este iubirea. Aceasta suma de 4 mii de euro este o candela sau o lumanare aprinsa care ne incalzeste si ne lumineaza”. Seful delegatiei belgiene, deputatul Eddy Couckuyt, a precizat ca s-a speriat in momentul in care a pus piciorul in sectia de urgente a spitalului judetean in urma cu mai bine de 15 ani. “ Nu erau conditii, nu era personal, totul era deplorabil, insa acum vedem ca s-au facut progrese remarcabile, totul este la standarde europene. Ma ingrijoreaza insa ca nu toti au acces la serviciile mediale insa pentru asta nu pot eu face nimic”, a conchis deputatul belgian. Delegatia flamanda a stat in Buzau doar 24 de ore cu promisiunea ca va reveni la anul pentru ultima data.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here