catuse arestUn om de afaceri buzoian, Costin Gabriel Șocarici, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Constanța și ulterior arestat de Tribunalul Costanța, a cărui soluție a fost confirmată de Curtea de Apel, sub acuzația de trafic de influență și spălare a banilor, după ce a cerut unui cetățean chinez cu afaceri în România o jumătate de milion de euro, promițându-i că-l va ajuta sp scape de controalele şi de acuzaţiile pe care i le aduceau ANAF și SRI.
Conform ordonanței de reținere, „în luna decembrie 2014, Șocarici Costin Gabriel a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 500.000 de euro, în trei tranșe, din care, în lunile decembrie 2014 și ianuarie 2015, a primit sumele de 594.507,52 de lei, 535.152,07 lei precum și un bilet la ordin în valoare de 98.000 de lei, afirmând că are influență asupra unor funcționari din cadrul ANAF și asupra unor lucrători SRI, pe care îi poate determina să își îndeplinească atribuțiile de serviciu într-o manieră care să asigure o situație favorabilă acestuia din urmă“. Șocarici i-a spus chinezului că are influență și asupra unor magistrați judecători din cadrul Tribunalului Ialomița, unde denunțătorul fusese trimis în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni economice, cu scopul obținerii unei soluții favorabile omului de afaceri.
Numele lui Costin Gabriel Șocarici apare în mai multe societăți comerciale: Activ Project SCG SRL, Euro Profile Distribution SRL, SCG Euro Comert SRL, Art Prodeco Impex 2002 SRL (insolvență), Com Vlady Construct SRL (radiată), Danex SRL (radiată), Electronic G & A SRL (radiată) și Izodig SRL (radiată).
Conform referatului întoc­mit de procurorii anti-corupție constănțeni, „denunțătorul a declarat că se află în România din anul 1996 și că administrează o societate care are ca obiect de activitate comerțul cu metale feroase, în special tablă, iar în cadrul activităților desfășurate a colaborat cu două firme reprezentate de inculpatul Șocarici Costin Gabriel, cărora le-a vândut tablă și fibră de sticlă importate din China. Denunțătorul a arătat că, în luna august a anului 2014, o firmă administrată de un partener de afaceri de-al său, precum și propria firmă, au făcut obiectul unui control al ANAF. În urma controlului, s-a constituit un dosar penal, înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, în care au fost inculpați atât denunțătorul cât și partenerul său, pentru infracțiuni de eva­ziune fiscală, cel dintâi fiind arestat preventiv“, precizează procurorii DNA.
„În timpul efectuării ­veri­ficărilor financiar-fiscale, denunțătorul s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul Șoca­rici Costin Gabriel și au discutat despre problemele generate de control, context în care cel dintâi i-a comunicat secundului că inspectorii ANAF constataseră un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, pe care intenționau să îl recupereze prin luarea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor firmelor sale. În aceste condiții, inculpatul Șocarici Costin Gabriel s-a oferit să îl ajute pe denunțător cu rezolvarea pro­blemelor sale, spunându-i că are relații foarte mari și că poate face acest lucru. În concret, inculpatul a afirmat că ar avea relații la vârful ANAF și că poate interveni pentru ca verificările financiar-fiscale să nu conducă la declanșarea unei anchete penale împotriva denunțătorului și a solicitat un răgaz de câteva zile pentru a obține informațiile necesare și pentru a stabili strategia de urmat. Ulterior, inculpatul i-a spus denunțătorului că nu poate interveni direct în timpul controlului, dar că sigur va rezolva problema, iar dacă prejudiciul este într-adevăr de 15 ­mi­lioane de lei, va face în așa fel încât să nu fie sesizată DIICOT, iar pe parcurs, prejudiciul să fie redus la maximum 1.000.000 de lei, prin intermediul unor constatări fiscale și expertize. După circa trei zile, denunțătorul s-a întâlnit din nou cu inculpatul care i-a confirmat că îl poate ajuta și a pretins pentru acest ajutor suma de 400.000 de euro, des­pre care a afirmat că o va da cu titlu de mită persoanelor care pot, prin funcțiile pe care le dețineau, să oprească veri­ficările la nivel de contravenții și să nu fie sesizat DIICOT sau alt organ de urmărire penală, inculpatul indicând o persoană cu funcție importantă în cadrul ANAF, o altă persoană al cărei nume denunțătorul nu l-a reținut, dar despre care inculpatul a arătat că este deasupra ANAF, precum și un lucrător din cadrul Serviciului Român de Informații“, se mai arată în referatul DNA.
Totodată, potrivit aceluiași referat, „inculpatul a garantat că acești oameni, în 5-6 luni de zile, îl vor ajuta să nu ajungă să fie urmărit penal, precizând că, din prudență, ei nu erau de acord să se întâlnească cu denunțătorul. În continuare, inculpatul a precizat că suma de 400.000 de euro ar fi urmat să fie plătită, în trei tranșe, sub acoperirea unor relații comerciale în fapt inexistente“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here