evaziune
Un proprietar al unei firme ce colecta fier vechi, trimis în judecată în 2014, pentru o evaziune de 9,3 miliarde de lei vechi, a fost condamnat de instanța brăileană la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, fără ca decizia să fie definitivă.
Buzoianul Ion Ispas, în vîrstă de 36 de ani, a fost cercetat timp de mai mulţi ani pentru săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
În dosarul instrumentat de procurori din Brăila se arată că în calitate de administrator şi asociat al SC „Fiorex” SRL Buzău, Ion Ispas „s-a sustras de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale, în scopul evident de a obţine pentru sine venituri prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile”. De precizat faptul că SC „Fiorex” SRL Buzău, societatea administrată de Ion Ispas, a fost radiată pe 22 octombrie 2010.

Primele nereguli în acest caz au fost depistate de Garda Financiară Buzău. Astfel, cercetările au fost declanşate după ce în perioada 2005-2006, Garda Financiară – Secţia Buzău a sesizat de mai multe ori Biroul de Poliţie Transporturi Brăila şi alte instituţii ale statului, pe motiv că omul de afaceri nu ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii 124 de facturi fiscale, respectiv veniturile realizate în urma comercializării deşeurilor de fier vechi, prejudiciul adus statului fiind de ordinul miliardelor de lei vechi. Ulterior, cauza penală a fost înregistrată la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Brăila. După investigaţii, procurorii brăileni au constatat că inculpatul a omis să înregistreze toate achiziţiile şi livrările de deşeuri metalice (fier vechi) pe care le-a făcut în perioada iulie – decembrie 2004, fapt ce a determinat un prejudiciu total adus statului de 938.080 lei, din care TVA 676.218 lei şi impozit pe profit 261.862 lei. În aceste condiţii,în martie 2014, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de patronul evazionist, pentru recuperarea prejudiciului: un imobil situat în municipiul Buzău, pe strada Dorobanţi, un teren intravilan pe aceeaşi stradă şi un teren intravilan situat pe strada Viilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here