pastele blajinilor
Paștele Blajinilor a fost marcat, luni, romii fiind cei care s-au adunat în cimitire, au încins grătare, au întins mese îmbelșugate, stropite cu vinuri de soi.
În cimitirul Sfântul Gheorghe din oraș, sute de persoane s-au adunat luni pentru a da de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. Romii au întins mese îmbelșugate chiar la căpătâiul morților și au dat pachete celor nevoiași.
„Noi așa facem an de an, venim și întindem masa la căpătâiul părinților noștri și îi mulțumim bunului Dumnezeu că avem posibilitatea să fim lângă ei cu ce trebuie. Am venit cu mici, pește, cârnați, miei, băuturi, am împărțit la cei nevoiași, mai avem și în mașini, pentru toată lumea, cine vrea să stea la masă cu noi, cine nu ia la pachet. La noi este o tradiție ca de Paștele Blajinilor să aducem ceea ce îi plăcea mortului aici la căpătâiul să și să punem masa în cimitir. Tradiția este din moși strămoși și sper ca și copiii noștri să o ducă mai departe așa cum văd la noi ”, a declarat unul dintre cei care au marcat luni Paștele Blajinilor în cimitirul Sfântul Gheorghe din Buzău.
La romi, e tradiție ca de Paștele Blajinilor, să întindă mese bogate în cimitir, să bea și să mănânce printre cruci și să-i ajute cu mîncare și pe cei mai puțin avuți.
Paştele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. Paștele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.
Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here