evaziune-fiscala-baniIon Ispas, administratorul unei firme din Buzău, radiată în 2010, nu a înregistrat în contabilitate achiziţiile şi livrările de deşeuri metalice. Faptele penale au fost comise în urmă cu zece ani . Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus, săptămâna aceasta, trimiterea în judecată a inculpatului Ion Ispas, în vârstă de 35 de ani, om de afaceri cercetat timp de mai mulţi ani pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit acuzării, în calitate de administrator şi asociat al SC „Fiorex” SRL Buzău, Ion Ispas „s-a sustras de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale, în scopul evident de a obţine pentru sine venituri prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile”. Infracţiunile au fost comise în perioada iulie – decembrie 2004.

Procurorii brăileni precizează că inculpatul a omis să înregistreze toate achiziţiile şi livrările de deşeuri metalice (fier vechi) pe care le-a făcut în perioada sus-amintită, fapt ce a determinat un prejudiciu total adus statului de 938.080 lei, din care TVA 676.218 lei şi impozit pe profit 261.862 lei. Prin Ordonanţa din 31 martie 2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de patronul evazionist, pentru recuperarea prejudiciului: un imobil situat în municipiul Buzău, pe strada Dorobanţi, un teren intravilan pe aceeaşi stradă şi un teren intravilan situat pe strada Viilor, în acelaşi municipiu.

Cercetările în acest caz au fost declanşate după ce în perioada 2005-2006, Garda Financiară – Secţia Buzău a sesizat de mai multe ori Biroul de Poliţie Transporturi Brăila şi alte instituţii ale statului, pe motiv că omul de afaceri nu ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii 124 de facturi fiscale, respectiv veniturile realizate în urma comercializării deşeurilor de fier vechi, prejudiciul adus statului fiind de ordinul miliardelor de lei vechi. Cauza penală a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Pe 22 septembrie 2010, după patru ani de anchetă, s-a dispus clasarea cauzei în ceea ce priveşte infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditelor societăţii de către inculpatul Ion Ispas şi disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. De precizat faptul că SC „Fiorex” SRL Buzău, societatea administrată de Ion Ispas, a fost radiată pe 22 octombrie 2010.
Cauza se află, de câteva zile, pe rolul instanţei de fond a Tribunalului Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here