omar-hayssam
Magistratii de la Curtea de Apel Ploiesti au mentinut, la rejudecare, pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare aplicata sirianului Omar Hayssam dupa contopirea celor trei pedepse definitive pe care acestea le avea si dupa aplicarea prevederilor noului Cod Penal.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a admis, luni, sesizarea formulata de Comisia de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Margineni privind pe condamnatul Omar Hayssam si a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea, repunandu-le in individualitatea lor.

In baza noului Cod Penal, unele dintre aceste pedepse repuse in individualitatea lor au fost reduse, instanta stabilind la final pedeapsa principala cea mai grea, aceea de 13 ani si patru luni inchisoare, rezultata dupa aplicarea noilor prevederi penale in dosarul rapirii jurnalistilor.

La aceasta pedeapsa instanta a adaugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse principale, astfel ca, in final, condamnatul va executa pedeapsa principala de 23 de ani si patru luni de inchisoare.

‘In temeiul deciziei nr.1 din data de 14 aprilie 2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, constata ca pedeapsa rezultanta (principala si complementara) aplicata potrivit legii vechi depaseste maximul la care se poate ajunge in baza legii noi conform art. 39 Cod penal si, drept urmare, va fi redusa la acest maxim si anume: pedeapsa principala de 23 (douazeci si trei) ani si 4 (patru) luni inchisoare; – pedeapsa complementara de 5 ani interzicerea drepturilor’, se arata in decizia magistratilor.

Curtea de Apel Ploiesti a dispus anularea mandatelor de executare a pedepselor inchisorii emise anterior si emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei inchisorii conform ultimei decizii.

Hotararea instantei nu este definitiva, ea putand fi contestata in termen de trei zile de la comunicare.

Curtea de Apel Ploiesti a respins de doua ori, in 25 aprilie 2014 si in 25 iunie 2014, sesizarea formulata de Comisia de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Margineni privind pe condamnatul Omar Hayssam.

Acesta a contestat deciziile la instanta superioara, iar magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au trimis de fiecare data dosarul la rejudecare.

Ulterior, Curtea de Apel Ploiesti a admis, la sfarsitul lunii octombrie 2014, sesizarea formulata de respectiva comisie, a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea repunandu-le in individualitatea lor si, prin aplicarea prevederilor noului Cod Penal si contopirea pedepselor, a stabilit ca Hayssam va executa o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare.

Decizia Curtii de Apel Ploiesti a fost contestata atat Omar Hayssam, cat si procurorii de la structura centrala a DIICOT, iar magistratii ICCJ au admis ambele contestatii, trimitand cauza spre rejudecare.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instantele din Romania in trei dosare in care a fost trimis in judecata de DIICOT, el primind 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul ‘Volvo Truck’ si trei ani de inchisoare in dosarul ‘Foresta Nehoiu’. El a reusit sa fuga din Romania in anul 2006, fiind adus in tara pe 19 iulie 2013. Omar Hayssam este incarcerat in prezent in Penitenciarul Margineni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here