„Vineri, 26.06.2020, în jurul orei 08:00, s-a primit un apel de urgență ce semnala o persoană posibil înecată în râul Buzău, pe raza localității Stăncești.IMG 20200626 WA0023La fața locului s-a deplasat echipajul de căutare salvare din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, în sprijin fiind mobilizați și jandarmi buzoieni, care au demarat operaţiunea de căutare a victimei.
După aproximativ trei ore de căutări, victima a fost găsită şi scoasă din apă.IMG 20200626 WA0028În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Buzău face următoarele precizări:
Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute.
Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.
Tratamentul unei victime prin înec presupune patru etape distincte:
-salvarea din apă;
-suportul vital de bază;
-suportul vital avansat;
-îngrijirea post-resuscitare.

Salvarea din apă
Când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

Întinde-i mâna și trage-l
Folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o văslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

Aruncă-i și trage-l
Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

Vâslește
Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

Intră în apă
Dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

Primul ajutor
Dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.
Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducera hipoxiei.

Pentru prevenirea riscurilor de înec, I.S.U. Buzău recomandă:

-scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;
-nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
-nu intrați în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce ați consumat alcool;
-dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
-se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
-le recomandam părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa;
-este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.” , a transmis ISU Buzău, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here