Biroul pentru Imigrări Buzău a prelucrat anul trecut peste o mie de cereri de şedere şi rezidenţă pe teritoriul României pentru persoane din state terţe şi europene. Principalele scopuri sunt reîntregirea familiei şi angajarea în muncă. Au fost înregistrate peste 130 de cereri de eliberare a avizului de angajare.

În anul 2020, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău, au asigurat managementul şederii pentru 1.025 de persoane, dintre care 710 cetăţeni străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Moldova, China şi 315 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederaţia Elveţiană, majoritatea din Italia, Franţa şi Spania. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

Ca urmare a aprobării dreptului de şedere au fost emise 347 de permise de şedere temporară, 17 permise de şedere pe termen lung pentru cetăţeni din state terţe. Au fost eliberate 55 de certificate de înregistrare şi 7 cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederaţiei Elveţiene. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 134 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare privind încadrarea în muncă a cetăţenilor străini.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 27 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 2 străini în situaţii ilegale. Au fost emise 8 decizii de returnare de pe teritoriul României, atât pentru cei aflaţi în situaţii ilegale, cât şi pentru cei care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege privind acordarea sau prelungirea dreptului de şedere. De asemenea, 1 cetăţean străin a fost îndepărtat sub escortă până la frontiera de stat, iar la ieşirea din ţară, pe numele acestuia, a fost instituită măsura de nepermiterea intrării în România pentru o perioadă de 1 an.
Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.400 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene/SEE/CH şi O.G 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Controlul permanent asupra legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate sunt acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here