Garnizoana Buzău, a organizat, astăzi, la mormintele eroilor buzoieni, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu, aflate în Cimitirul Eroilor din Buzău, o ceremonie militară de comemorare a eroilor din teatrele de operaţii.

Cu această ocazie, preotul militar a oficiat serviciul religios de pomenire, iar activitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu şi a viceprimarului municipiului Buzău, a camarazilor din garnizoană şi a membrilor familiilor îndoliate, a veteranilor şi a cadre militare în rezervă şi activitate, a reprezentanţilor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

Garnizoana Buzău are trei eroi militari decedaţi în teatrele de operaţii (sublocotenent post-mortem Ciobotaru Ion Dan, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu) şi cinci răniţi.

Începând cu anul 2003, data de 11 noiembrie poartă în calendarul naţional amintirea primului militar român căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Este vorba despre sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi, care a fost împuşcat de forţe insurgente afgane în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care îşi executa misiunea de patrulare.

În semn de recunoaştere a meritelor tuturor celor care au participat în misiuni internaţionale şi au reprezentat cu cinste România în diverse teatre de operaţii, s-a instituit prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, ZIUA VETERANILOR.

Astfel, România se alătură Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here