Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a organizat şi desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie, cu tema „Managementul integrat al intervenţiei serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de un accident rutier cu victime multiple”.

Scenariul exerciţiului a prevăzut rezolvarea unei situaţii tactice principale, în speţă producerea, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile meteo, a unui accident rutier pe DN2-E85 (Buzău –Rm Sărat), în zona Val-Verde, pe raza localităţii Poşta Câlnău.
În urma coliziunii dintre 3 autovehicule apelantul transmite că sunt mai multe victime, nu cunoaşte numărul exact, autoturismele sunt grav avariate, se vede o coloană de fum, sunt scurgeri de carburanţi şi nu se poate apropia pentru furnizarea unor date mai exacte.

După ajungerea primelor echipaje specializate la fața locului, în urma efectuării recunoașterii și a transmiterii datelor, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivel județean, pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei la faţa locului, fiind deplasată în teren Grupa Operativă din cadrul I.S.U. Buzău.

Structurile sosite la locul intervenţiei au acționat pentru descarcerarea victimelor și triajul acestora, fiind luate măsuri pentru acordarea primului ajutor medical în Punctul Medical Avansat şi transportul victimelor la Unitatea de Primire Urgenţe.
De asemenea, echipajele de stingere au asigurat măsurile de prevenire a apariției altor situații de urgență, în zona evenimentului existând scurgeri de combustibil.

Totodată, echipajele de poliție rutieră au desfășurat activități pentru fluidizarea și dirijarea traficului în vederea evitării producerii altor evenimente negative, precum și pentru siguranța salvatorilor.
După finalizarea operațiunilor de salvare, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a accidentului rutier.

Pe timpul desfășurării acțiunilor de intervenție jandarmii au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică, interzicând accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele de risc.

În cadrul exerciţiului au fost concentraţi peste 60 de pompieri, paramedici, medici, asistenţi medicali, poliţişti şi jandarmi, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă propuse fiind dislocate un număr de 15 autospeciale de intervenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here