„Şi-a făcut comisii care să-l scoată curat, că nu a plagiat” spune Cezar Preda despre Victor Ponta care caută orice mijloace să iasă basma curată din scandalul de plagiat care planează asupra lucrării sale de doctorat. ” Mi-au plăcut două versuri:  Ponta este pentru noi, Elena  Ceauşescu doi. Domnul Ponta şi-a făcut propria comisie care să-i spele imaginea. Domnule, spălatul fără săpun te lasă la fel de urât mirositor ca înainte de a te spăla” punctează prim-vicepreşedintele PD-L Cezar Preda. În urmă cu puţin timp Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.
„Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat”, se arată în raportul Comisiei de Etică. Una dintre analizele raportului se numeşte „Procedee şi tipuri de plagiere în teza de doctorat a domnului Victor Ponta”, iar cea de-a doua reprezintă o anexă nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectartea regulilor de citare din cele patru lucrări ştiinţifice sursă”. Astfel, sunt scoase în evidenţă „locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat”, explicând că această copiere a fost făcută „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect”. Universitatea din Bucureşti s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti. Teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizată la Universitatea Bucureşti de Comisia de Etică a instituţiei şi de mai mulţi experţi în drept.
Membrii Comisiei de Etică au analizat acuzaţiile aduse lui Victor Ponta în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală şi drepturi de autor, aşa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti, art. 9 şi art. 10.
Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.