Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au efectuat, joi, un număr de șapte percheziții domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Dâmbovița şi Vaslui, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată, proxenetism în formă continuată şi șantaj calificat in formă continuată.

Conform procurorilor, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2012 si până în prezent, a fost constituit un grup infracţional organizat format din trei suspecţi la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care, au avut ca scop,  recrutarea, transportarea şi adăpostirea mai multor  persoane de sex feminin, de cele mai multe ori prin constrângere sau inducere în eroare, în vederea practicării prostituției pe teritoriile Greciei, Elveției si Germaniei.

Astfel, doi dintre proxeneți au recrutat o tânără sărace din județul Vaslui, căreia i-au promis că o vor ajuta să se angajeze ca vânzătoare la un magazin din oraşul grecesc Salonic. Așa a ajuns aceasta pe mâinile unui al treilea proxenet, care a transportat-o cu o cursă de autocar la Salonic și a plasat-o ulterior  într-o locuința închiriată de către acesta unde a fost obligată să practice prostituţia. Profitînd de neatenţia „peștelui”, tânăra a reuşit să se refugieze într-o altă la locuință de pe raza oraşului Salonic, închiriată însă de către alţi doi membrii ai grupului, care i-au promis că o ascund de care o transportase în Grecia şi s-au oferit să a ajute să revină în țară. Cei doi au adus-o pe tânără în România, unde sechestrat-o în locuința lor din judeţul Prahova timp de două luni, sub pază strictă, luându-i buletinul şi interzicându-i orice fel de comunicare cu exteriorul. Apoi, cei doi transportat-o la oraşul Zurich, în Elveția, unde au abligat-o să se prostitueze pentru a recupera pretinsele datorii pe care i le imputau pe perioada în care a fost cazată în Romania şi Grecia. Victima a fost astfel obligată sa se prostitueze timp de trei luni într-un club din Zurich, obținând suma de 25.000 franci elvețieni, banii obţinuţi fiind însuşiţi de către membrii grupului.

De asemenea, începand cu luna decembrie 2012,  cei doi suspecţi, concubini, au îndemnat o altă tânără să practice prostituția, dându-i de înțeles acesteia că  poate obține venituri substanțiale din această activitate. Aceștia au suportat costul transportului până la  Zurich cu o cursa aeriană în care a fost însoțită de către femeie, care a plasat-o într-un club şi a determinat-o sa practice prostituția în perioada ianuarie–aprilie 2013, oprind întreaga sumă de bani. În perioada decembrie 2012–decembrie 2015 tânăra femeie a fost obligată să se prostitueze pe teritoriile Elveţiei şi Greciei  până la data la care a reuşit să-şi  asigure scăparea dintr-o locuință din Salonic. În urma exploatării persoanei vătămate prin obligarea la practicarea prostituţiei, suspecţii au obţinut circa 100.000 euro, arată procurorii. „La aceasta suma se adaugă și un alt beneficiu material în sumă de circa 300.000 euro, obținuţi de către  cei doi suspecți ca urmare a inducerii în eroare a  unui client fidel privilegiat al persoanei vătămate, cetățean elvețian. Suspecţii au procurat un act fals emis de către o unitate sanitară în care se invoca în mod nereal faptul că copilul persoanei vătămate suferă de o afecțiune cronică, respectiv epilepsie, care necesită o intervenţie chirurgicală,  obligând-o pe aceasta să prezinte documentul cetățeanului elvețian. Ulterior, ajutorul umanitar şi financiar a fost acordat de cel în cauză în cuantumul evidențiat, banii fiind însușiți in totalitate de către cei doi suspecți. S-a reţinut totodată că în cursul lunii octombrie 2015 suspecţii au agresat fizic persoana vătămată cu obiecte contondente tăietor înțepătoare, respectiv cuie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Mai mult, proxeneții au obligat la practicarea prostituţiei o altă tânără, obținând un beneficiu de circa 49.000 euro.

Ulterior, gruparea şi-a extins activitatea şi pe teritoriul României, astfel că în cursul lunii ianuarie 2016 au șantajat, în repetate rânduri, o minoră în vârstă de 15 ani, amenințând-o că vor lansa zvonul că se prostitua, situații verosimile însă prin plasarea lor conjuncturala intr-un anumit context, atât părinților cât și la școala unde aceasta învață. Pentru a nu pune în practică amenințările, cei doi au cerut fetei suma de 900 lei, şi pentru ca aceasta nu s-a conformat, i-au povestit mamei acesteia faptul că fiica sa s-ar prostitua şi ar consuma droguri, afirmând ca pot prezenta dovezi in această sens.

Suspecții aduși joi la audieri la DIICOT, cinci la număr, împreună cu acoliții lor care acum se află în străinătate, au obținut, în total, un „profit” de pe urma femeilor pe care le obligau să se prostitueze, nu mai puțin de 449.000 euro şi 25.000 franci elvețieni. în cauză vor fi instituie măsuri asiguratorii.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, vor fi aduse, în vederea audierii un număr de 8 suspecți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here