Prefecturile au atins gradul de conformare de 90,95% în ceea ce priveşte publicarea informaţiilor de interes public, a anunţat joi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

El a prezentat în şedinţa de Guvern de joi o notă de informare cu tema „Monitorizarea implementării Memorandumului privind creşterea transparenţei şi standardizarea afişării informaţiilor de interes public de către Instituţiile Prefectului – acţiune prevăzută în Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS).

Potrivit sursei citate, memorandumul prevede publicarea din oficiu a informaţiilor solicitate în mod curent de cetăţeni, fiind o categorie de informaţii suplimentare faţă de cele prevăzute de Legea 544/2001.

MCPDS a monitorizat aplicarea memorandumului la nivelul tuturor prefecturilor, prin analizarea modului în care au fost făcute publice informaţii referitoare la agenda conducerii, buget, bilanţ, drepturi salariale pe categorii de funcţii, plan şi contracte de achiziţii, execuţia bugetară la zi – documente ce trebuie publicate din oficiu conform memorandumului aprobat de Guvern.

De asemenea, potrivit sursei citate, s-a înregistrat o evoluţie constantă a gradului de conformare şi, implicit, a transparentizării activităţii instituţionale, după cum urmează: conform primei monitorizări efectuate în luna octombrie 2017 procentul era de 60%, crescând ulterior, în noiembrie 2017, la 84,4%, apoi la 85%, în decembrie 2017, procentul ajungând în 19 ianuarie 2018 la cel mai înalt nivel de transparenţă, de 90,95%.

„Faptul că astăzi avem o creştere a gradului de transparenţă a activităţii instituţiilor publice este rezultatul eforturilor depuse de echipa ministerului pentru implementarea principiilor guvernării deschise. Pe parcursul anului 2017, am avut ca scop eficientizarea şi responsabilizarea administraţiei publice conform aşteptărilor societăţii civile. Consider că am reuşit să facem paşi importanţi în relaţia instituţiilor publice cu cetăţenii prin asigurarea transparenţei şi consultarea acestora în procesul decizional”, a declarat ministrul Petrea.

MCPDS precizează că „s-au remarcat pozitiv” 15 prefecturi – Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj-Napoca şi Constanţa -, care înregistrează un grad de conformare de 100%.

Alte 6 prefecturi – Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu şi Gorj – au un grad de transparentizare a activităţii de 95%.

Au fost identificate 8 prefecturi – Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Mureş – cu un grad de conformare de 90%.

„Pe baza rezultatelor întregului proces de monitorizare derulat în perioada 2016 – 2017 de MCPDS cu privire la implementarea Memorandumului, se constată creşterea capacităţii autorităţilor centrale şi a prefecturilor, cu privire la furnizarea din oficiu a informaţiilor de interes public într-un mod standardizat”, se arată în comunicat.

1 COMENTARIU

  1. Nu a lăudat nimeni nimic. Cei de la compartimentul de comunicare si-au făcut treaba, au postat toate deciziile luate la nivel instituțional pe pagina proprie de internet sau la avizier si gata. Cetățenii care au solicitat informații pe baza dreptului la informare au primit răspunsuri si asta se traduce ca cei plătiți sa o facă au făcut-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here