diicotProcurorii DIICOT au trimis in judecata 25 de persoane, pe care le acuza ca au prejudiciat statul cu peste 35 de milioane de euro. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Buzau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Marin Iulian Florin, Marin Nicu Marius, Marin Guta, Zamfira Marian, Stoica Ionel, Cojocea Marius, Cojocea Mirel, Dragomir Marius , Florea Marian, Mutcu Ionel, Toma Bratu, Toma Ion, Florea Adriana, Mihalache Gogu, Mihalache Ilie, Mihai Simeria, Mihai Dorel, Mihai Florica, Stan Florin Daniel, Mihai Gheorghe, Vasile Ilie, Ostalus Constantin, Nicolae Stancu, Buia Dan si Mihai Ion pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Prin actul de sesizare s-a retinut ca inculpatii susmentionati, in calitate de reprezentanti legali ai unui numar de 22 de agenti economici cu sediile in municipiile Bucuresti si Buzau, precum si in judetele Ilfov, Giurgiu si Vrancea au creat un circuit comercial si financiar fraudulos prin interpunerea in sistem de retea tip „suveica” a firmelor cercetate, circuit concretizat in emiterea de documente false de livrare de marfuri ( preponderent deseuri metalice). De asemenea, au fost incheiate contracte de prestari servicii sau de executare a unor lucrari, in conditiile in care respectivele activitati nu au fost realizate.

Ca efect al intelegerilor infractionale prealabile, pentru a se justifica stocul faptic de achizitii de deseuri metalice procurate fara documente de la persoane fizice si entitati cu comportament de persoane fizice, reprezentantii a doua societati comerciale din municipiul Buzau, respectiv Axe Matalorin si Geani Conpes, precum si ale altor opt societati comerciale din judetul Ilfov, au acceptat intocmirea de facturi false de livrare de deseuri metalice prin inscrierea la rubrica „furnizori” a unor firme cu comportament de tip fantoma, care nu livrau in realitate marfurile catre agentii economici evidentiati din municipiul Buzau.

In baza documentelor false de livrare intocmite, se asigura in mod nelegal plata acestora prin decontare bancara catre furnizorii fictivi inscrisi in documente. Acestia din urma, in baza unor declaratii pe proprie raspundere si a unor borderouri de achizitie false si neinregistrate in evidentele contabile solicitau si ridicau in numerar tot disponibilul banesc din conturile bancare, pe care il restituiau persoanelor juridice care le livrasera banii in cont in baza facturilor false, operatiunile fiind urmate de oferirea unui comision de 0,5% din valoarea fiecarei tranzactii bancare, inculpatilor care au acceptat sa se implice in acest circuit comercial si financiar fictiv.

Prin transferurile interbancare bazate pe documente false s-a realizat ascunderea adevaratei naturi, origini ilicite si proveniente a fondurilor banesti rulate, provenite din infractiunile de evaziune fiscala.

Potrivit constatarilor efectuate de organele de control financiar a rezultat ca prejudiciul total cauzat bugetului consolidat este de 150 milioane lei, echivalentul a peste 35 milioane de euro.

In cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra unor bunuri evaluate la suma de 1,6 milioane lei. Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Buzau.

Procurorii DIICOT precizeaza ca faptele inculpatilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art.66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here