Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni la Buzau că, în şedinţa de Guvern de joi, ar putea fi acordate ajutoare pentru localităţile care au fost afectate de inundaţii.

„Facem o misiune de evaluare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, vrem să vedem de ce au nevoie autorităţile locale, vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să poată să aibă un ajutor imediat. (…) Noi sperăm ca să avem până joi toate evaluările din toate judeţele, din toate localităţile care au fost afectate, iar în şedinţa de Guvern de joi să aprobăm deja ajutorul pe care oamenii îl aşteaptă de la noi”, a declarat Dăncilă în timpul unei vizite efectuate luni în judeţul Buzău, conform imaginilor transmise pe pagina de Facebook a Guvernului.

Totodată, premierul a felicitat MAI, IGSU şi autorităţile care au acţionat până în prezent în localităţile afectate de inundaţii.

„Vrem să vorbim şi cu oamenii, vrem să vedem care sunt problemele existente în acest moment. Ştim că până acum s-a acţionat bine, vreau să îi felicit pe toţi cei implicaţi, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile locale şi judeţene. (…) Pentru noi primordial a fost să nu avem victime, oamenii să fie pe primul loc şi acum Guvernul este implicat în mod direct în a ajuta toate comunităţile care au avut de suferit”, a spus Dăncilă.

Şefa Guvernului a precizat că a discutat cu comisarii europeni Corina Creţu şi Maros Sefcovic pentru a obţine sprijin pentru localităţile afectate de inundaţii.

„Am vorbit deja cu doamna comisar Corina Creţu, astăzi am vorbit cu comisarul Sefcovic, astfel încât să putem să accesăm şi Fondul de Solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari şi trebuie să ne gândim la tot ceea ce s-a întâmplat şi să accesăm toate pârghiile care ne pot ajuta în acest sens. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităţilor, ne referim şi la locuinţe şi la drumuri, căi de acces, şi la agricultură (…), astfel încât ajutorul Guvernului, sprijinul Guvernului să vină în toate aceste domenii”, a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a menţionat că sunt disponibile fonduri astfel încât să fie acoperite pagubele.

„Avem fonduri, vom vedea cum vom face astfel încât să acoperim aceste pagube. (…) Mai mult, o să apelăm şi la Fondul de Solidaritate, dar, până când acest fond va ajunge în România, bineînţeles că trebuie să punem la bătaie fondurile pe care le avem, astfel încât oamenii să aibă un ajutor imediat”, a arătat Dăncilă.

Premierul Viorica Dancilă, însoţită de membri ai Cabinetului, a gost luni în mai multe zone afectate de inundaţii din judeţele Buzău, Bacău, Covasna şi Braşov, pentru a evalua pagubele şi a identifica cele mai rapide soluţii de sprijinire a oamenilor şi comunităţilor afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here