Premiul Concursului internațional ‘Philippe SENGHOR’, ediția 2016, a fost câștigat de elevii de la Liceul Tehnologic Sf Muc. Sava de la Berca, după ce, in urma cu 4 ani, elevii de la Sc Gimnazială Calvini au obținut același premiu.

Concursul a fost lansat în anul 2006, la inițiativa doamnei Colombe ANOUILH d’HARCOURT, fiica dramaturgului francez Jean ANOUILH, ca omagiu adus prietenului săi senegalez, Philippe Maguilen SENGHOR.

În fiecare an, un scriitor din spațiul francofon propune un subiect, iar elevii continuă povestea, dând dovada de creativitate și inventivitate. Momentele importante sunt ilustrate într-un mod original. La ediția 2015-2016, au participat elevi din Bulgaria, Cambodgia, Haiti, Maroc, România, Senegal, Tunisia, Franța. James NOEL, scriitor de origine haitiană, a propus textul ‘Mission Polaine’. Elevii clasei a VI-a B de la Liceul Tehnologic ‘Sf. Mucenic Sava’ (Alexia BOCIOC, Anamaria MAFTEI, Ionuț MĂRGĂRIT, Ștefania MODORAN, Ioana PETRE, Mădălin VASILACHE), sub îndrumarea doamnelor profesoare Raula DOGARU și Ana VIZIREANU, au participat la acest concurs și s-au numărat printre laureații acestui concurs internațional. Povestea și ilustrațiile elevilor din Berca au fost publicate intr-o carte, alaturi de creatiile castigatorilor din celelalte tari francofone.

Festivitatea de premiere, pentru țara noastră, s-a desfășurat duminică, 20 noiembrie, la București, la ‘Teatrul vienez pentru copii’. După prezentarea piesei de teatru ‘Balul hoților’ a dramaturgului francez — piesă pusă în scenă de copii, și în prezența doamnei Colombe ANOUILH d’HARCOURT, a avut loc și premierea concursului ‘Philippe SENGHOR’.

Premiile au fost înmânate de ambasadorul Franței la București, Excelența Sa, domnul Francois SAINT-PAUL.

Festivitatea de premiere a fost un moment cu totul excepțional pentru copiii și pentru profesorii buzoieni, deoarece le-a oferit prilejul să întâlnească personalități culturale de renume. Pentru copii, a fost prima întâlnire cu teatrul la acest nivel, că asemenea momente au fost posibile și că numele școlii noastre s-a făcut cunoscut prin intermediul unui eveniment atât de emoționant.

Momentele emoționante de la festivitatea de premiere dovedesc că arta, în general, și teatrul, în special, au încă forța magica de a-i face pe oameni să vorbească aceeași limbă, limba iubitorilor de frumos. Discuția de după spectacol cu doamna Colombe ANOUILH a fost o bucurie în plus. Copiii au înțeles că, dacă oamenii ar învăța să fie mai toleranți, dacă ar împărți cu ceilalți valorile culturale, lumea ar fi mai bună.

În final, s-a stabilit ca această frumoasă colaborare sa continue. La următoarea ediție a concursului de teatru bilingv ‘Eugen IONESCU’ de la Buzău, elevii de la Liceul Tehnologic din Berca să prezinte o piesă a scriitorului francez, poate chiar ‘Balul hoților’. Doamna Colombe ANOUILH a fost de acord sa participe la acest festival, să viziteze orașul Buzău și școala de unde provin laureații acestui concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here