În curând, clădirea Bibliotecii Judeţean va intra în reabilitare, graţie implemetării de către Consiliul Judeţean a unui proiect pe fonduri europene. Pentru asta, însă, trebuie găsită o soluţie pentru mutarea volumului mare de cărţi din Bibliotecă. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au tot căutat un spaţiu adecvat, însă singura ofertă a venit din partea Integral SA care a cerut 8 euro/mp plus TVA. Preşedintele Neagu a anunţat, însă, că i se pare o sumă enormă şi nu va fi niciodată de acord cu plata acesteia.

„Biblioteca Judeteana se va reabilita din fonduri europene dar este o mare problema ca trebuie sa gasim o locatie adecvata pentru acest obiectiv. Nu este vorba doar de un an sau de doi, este vorba de o perioadă de aproximativ 10 ani in care Biblioteca nu isi mai poate desfășura activitatea în actuala clădire. Este vorba despre perioada de construcție și perioada de implementare a proiectului. Conform legilor în vigoare, s-au început procedurile de selecție și de negociere cu anumite instituții, atât private cât și de stat, dar în acest moment, negocierile practic s-au reluat.

Singurul ofertant a fost Integral, dar noi nu am fost de acord cu oferta de 8 euro pe metru plus TVA pentru că suma mi se pare enormă pentru o perioadă de 10 ani. Continuăm să facem investigații în piață.

Nu voi semna niciodată, atâta timp cât voi fi eu președintele CJ, o chirie atât de mare, să dăm milioane de euro în 10 ani cuiva. Mai bine, pentru că putem să găsim posibilitatea, o facem din fonduri proprii, din punct de vedere al structurii de rezistență, pentru că acolo exista probleme, dacă nu vom găsi înțelegere să găsim spațiul necesar.

Sunt niște cutume, Biblioteca are nevoie de niște spații speciale. Acolo există o cantitate mare de cărți, acolo există un circuit care trebuie să funcționeze, exista 700 de tone de carte care trebuie duse undeva. Numai procedurile de mutare vor dura cateva luni, astfel se dăramă clădirea pentru că se detensionează. Si acolo sunt costuri. Am întrebat cât i-a costat pe cei de la Brăila, undeva la 40.000 de euro a fost doar mutarea. Repet, însă, eu nu voi fi niciodata de acord cu sume atât de mari pentru plata chiriei.”, a declarat astăzi preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here