Constantin Boscodeala
Primarul Constantin Boșcodeală a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Gloria”. Instanța l-a condamnat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și l-a achitat pentru cea de-a treia infracțiune pentru care a fost trimis în judecată de DNA. Sentința nu este însă definitivă.
Primarul Buzăului spune că sentința este nedreaptă, motiv pentru care a făcut apel la Curtea de Apel Brașov. Constantin Boșcodeală, la mai bine de o săptămână după ce a fost condamnat la închisoare, a oferit mai multe explicații buzoienilor pe Facebook.

„Stimați buzoieni,
Am întârziat puțin în a prezenta și a vă oferi unele explicații privind ultimul eveniment petrecut în viața mea, de altfel unul nefericit, dar nici acum nu pot să prezint chiar toate aspectele având în vedere că motivarea sentinței Judecătoriei Brașov nu mi-a parvenit. Totuși, sunt dator să ofer câteva explicații tuturor cetățenilor și să vă prezint cele trei fapte pentru care am fost judecat, pentru una am fost achitat, iar pentru celelalte două am fost condamnat. Și aici vreau să subliniez că nu este vorba de CORUPȚIE, de luare de mită sau trafic de influență, ci de abuz în serviciu în exercitarea atribuțiilor de primar.
1. Este vorba de o finanțare a Asociației Sportive GLORIA Buzău prin încălcarea atribuțiilor de serviciu pe care le aveam ca Ordonator principal de credite. Se spune că aș fi achitat Asociației Sportive GLORIA Buzău 1.633.496 lei în mod nelegal în anul 2008. Vreau să vă aduc la cunoștință că această finanțare a Asociației Sportive GLORIA Buzău s-a făcut în baza Legii 350/2005, cea care stabilește regimul finanțărilor nerambursabile. A fost desemnată o comisie de selecție, criterii de atribuire, a fost lansată o licitație pe programe care a fost publicată în Monitorul Oficial, Arena buzoiană, Opinia, Viața Buzăului și Șansa buzoiană. S-au înscris mai mulți candidați, iar în baza deciziei comisiei, a fost aprobată finanțarea nu numai pentru Asociația Sportivă GLORIA Buzău, ci și pentru alte nenumărate asociații sportive din municipiu. Au fost încheiate contracte de finanțare și s-au făcut plățile. În acest caz, o sumă de 1.354.000 lei a fost virată în contul Asociației Sportive GLORIA Buzău, iar 279.496 lei virată în contul Regiei Autonome Municipale pentru contravaloarea serviciilor de căldură și apă caldă la stadionul GLORIA. Cum bugetul a fost aprobat după începerea anului bugetar, așa cum spune Legea finabțelor locale, în primele luni s-a mers pe bugetul anului 2007. Vă mai aduc la cunoștință că atunci au fost finanțate, tot în același mod, echipa de volei feminin HCM Buzău, echipa de volei masculin DACIA Buzău, echipa de rugby STEJARUL și multe alte asociații sportive pe care nu le mai enumăr aici. Se spune că aceste sume ar fi fost plătite în beneficiul Societății Comerciale GLORIA Buzău, dar, în realitate, societatea comercială a finanțat echipa de fotbal cu sume de trei ori mai mari decât plățile municipalității, având în vedere că în acel an GLORIA juca în prima Divizie A. Ca primar al municipiului Buzău, așa cum o spune și legea, am obligația să sprijin sportul buzoian și să asigur desfășurarea în bune condiții a competițiilor sportive. Nu cred că un oraș care nu ar avea echipe sportive de performanță ar putea să se dezvolte normal. Până la urmă, este vorba de sănătatea și dezvoltarea armonioasă a cetățenilor urbei. Pe lângă fiecare echipă există școli de copii și juniori în care cei mici pot să practice sportul. Dacă ne referim doar la GLORIA, aici în fiecare an există peste 140 de copii înscriși la școala de fotbal.
2. A doua faptă, pentru care am fost achitat, este aceea că aș fi asigurat folosința gratuită a stadionului municipal către Asociația Sportivă GLORIA Buzău. Aici pot să vă spun doar că în momentul de față încă stadionul GLORIA nu a intrat în domeniul public al municipiului Buzău pentru că nu a fost emisă Hotărârea de Guvern în acest sens, iar printr-un Ordin al prefectului din 1993 GLORIA are atribuit stadionul în folosință gratuită pe 50 de ani.
3. Cea de a treia faptă, pentru care am fost condamnat, este că aș fi acordat în folosință gratuită o parte a complexului sportiv GLORIA către Asociația Sportivă VOINȚA Buzău, care este asociată cu SC MONTECRIS. Așa cum am arătat anterior, tot stadionul este în folosința gratuită a Asociației Sportive GLORIA Buzău prin ordinul prefectului, inclusiv acea parte invocată. Mai mult decât atât, folosința gratuită către Asociația Sportivă VOINȚA Buzău a fost acordată de regimul comunist care a văzut că sportul trebuie sprijinit. De altfel, din punct de vedere istoric, Asociația Sportivă VOINȚA Buzău este prima astfel de asociație din istoria sportului buzoian. Prin Hotarârea Consiliului Local Municipal din 2004 prin care am demarat procedura includerii în domeniul public a stadionului GLORIA se prevede clar că terenul acesta este în folosința Asociației Sportive VOINȚA Buzău. Și mai important este că Asociația Sportivă VOINȚA Buzău este proprietară pe clădiri și baza sportivă în baza autorizației de construire și în același timp prorietară asupra terenului prin decizia Curții de Arbitraj.
Sentința a fost dată doar în primă instanță, am declarat apel către Curtea de Apel Brașov și îmi voi susține nevinovăția. Toate bazele sportive din municipiu sunt folosite gratuit de asociațiile sportive.
Gândiți-vă ce ar însemna să punem bazele sportive la dispoziția echipelor conta cost? Ar mai rămâne ca și plimbarea prin parcurile buzoiene să fie tot contra cost sau circulația pe drumurile publice. Nu cred că un oraș civilizat poate exista fără sport, fără ca autoritățile publice locale să sprijine sportul.
Eu am făcut-o nu numai pentru a stimula performanța unei singure echipe, ci pentru toate echipele și competițiile sportive, fie că a fost sport de performanță sau de masă. De altfel, cheltuiala cu sportul buzoian nu reprezintă decît 1,2 la sută din bugetul municipiului Buzău. Este mult? Este puțin? Eu am considerat că este de datoria mea să sprijin toate activitățile sportive.
Mă voi apăra cu toate argumentele la Curtea de Apel Brașov și vă asigur că nu sunt vinovat cu nimic pentru acele fapte”
, a scris edilul buzoian pe reţeaua de socializare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here