titel
Primarul comunei Mărăcineni, Dumitru Constantin, riscă să nu mai poată candida pentru un nou mandat în fruntea administrației locale în care se află de ceva ani după ce Agenția Națională de Integritate a emis un verdict de conflict de interese administrativ în ceea ce-l privește pe alesul local.
În fața unei asemenea decizii, primarul Dumitru Constantin, care riscă să nu mai poată candida la alegerile de anul viitor a cerut în instanţă revizuirea deciziei. Dacă decizia dată de ANI va rămâne definitivă, atunci primarul din Mărăcineni nu va mai putea candida. În cazul în care instanța îi va da dreptate alesului din Mărăcineni, acesta va avea cale liberă spre un nou mandat.

Reamintim, în anul 20143, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui DUMITRU CONSTANTIN, primar al comunei Mărăcineni, județul Buzău.
Reprezentanții ANI spun că DUMITRU CONSTANTIN, zis Titel Măleanu, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de reprezentant al comunei Mărăcineni, a încheiat cu fiul său un contract de vânzare-cumpărare teren în suprafață de 1.184 mp, situat în comuna Mărăcineni, în valoare 36.882 Lei (aprox. 8.402 Euro). Fiul lui CONSTANTIN DUMITRU a fost, anterior încheierii contractului, declarat câștigător al licitației organizate de către Consiliul Local al Comunei Mărăcineni.
Astfel, CONSTANTIN DUMITRU a încălcat dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]” și dispozițiile art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I […]”.
“Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]. Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Dumitru Constantin a atacat în justiţie decizia ANI, atît la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Ploieşti cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ambele cereri fiind respinse ca neîntemeiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here