Instituția Prefectului a emis un ordin de suspendare din funcție a primarului din Calvini, Valeriu Bîtu, după ce Curtea de Apel Ploiești a menținut condamnarea la închisoare cu suspendare pentru pentru fals în înscrisuri oficiale și uz de fals dată de instanța din Pătârlagele. Primarul poate contesta, tot în instanță, decizia de suspendare.

“A fost emis Ordinul Prefectului nr.260/20.06.2011 privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Calvini al domnului Bîtu Valeriu, înainte de expirarea duratei normale a acestuia, ca urmare a pronunțării Sentinței penale nr.21/04.02.2011 a Judecătoriei Pătârlagele, rămasă definitivă prin Decizia penală nr.798/02.06.2011 a Curții de Apel Ploiești”, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului.

Sentința Curții de Apel Ploiești a menținut condamnarea de 6 luni de închisoare cu suspendare dată de instanța din Pătârlagele. Primarul  Valeriu Bîtu a fost trimis în judecată după ce a înstrăinat un teren revendicat de urmaşii unei vechi familii de moşieri, unor localnici. Urmaşii familiei de boieri Catrinoiu şi-au revendicat imediat după apariţia legilor fondului funciar, proprietăţile deţinute de înaintaşi. Notificările trimise comisiei locale de fond funciar vizau întreaga moşie: 63 hectare de pădure și 66 hectare de teren arabil. Din spusele moştenitorilor, primăria din Calvini le-a retrocedat doar 10 hectare de teren arabil, 50 hectare de pădure şi imobilul în care au locuit moşierii Catrinoiu. 

Restul proprietăţilor sunt încă în litigiu. Printre ele, un teren de 2.915 metri patrati, situat vizavi de fostul sediu al Primariei. Acesta este, de fapt, terenul de la care i s-a tras condamnarea primarului Valeriu Bîtu, teren care deşi revendicat a fost vîndut unui localnic. Acesta la rîndul lui l-a vandut soţiei primarului care mai apoi l-a revîndut altor doi săteni. Prima instanță care a judecat dosarul primarului din Calvini, Judecătoria din Pătîrlagele a finalizat în februarie 2011,dosarul aflat pe rol din 2009 şi a decis că primarul se face vinovat. În plus judecătorul a anulat actele emise de comisia locală de fond funciar prin care terenurile familiei Catrinoiu erau înstrăinate.

După suspendarea primarului, atribuțiile acestuia vor fi preluate de către viceprimarul comunei, întrucât legea nu permite organizarea de alegeri anticipate într-un interval mai mic de un an până la alegerile locale din 2012. Valeriu Bîtu poate face contestație tot în instanță la decizia de suspendare din funcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here