Că este haos în multe dintre școlile buzoiene în privința pregătirilor pentru începerea anului școlar, o arată chiar reacția din partea unor cadre didactice implicate în aplicarea măsurilor dictate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Cu câteva zile înainte de startul noului an școlar, sunt profesori care critică atât modul în care este gestionată criza, cât și deciziile privind aplicarea unor scenarii.

De pildă, o profesoară cu vechime de la Școala din Mătești (comuna Săpoca), responsabilă COVID în unitate, își exprimă revolta față de hotărârea autorităților din educație, care ar impune scenariul verde, însemnând prezența tuturor elevilor în școală, după ce unitatea a fost pregătită pentru sistemtul hibrid, având în vedere că spațiile nu permit amenajarea claselor pentru ca toți elevii să fie în bănci.

După 21 de ani de învățământ mă întreb ce caut eu în povestea asta!!! Se tot vorbește zilele acestea că unitățile de învățământ au autonomie și pot alege scenariul propriu, în favoarea elevilor și a cadrelor didactice. Se vorbește doar… zarurile sunt aruncate și scapă cine poate!!! Consiliul de Administrație propune ceva, iar ISJ spune altceva. Cunosc atât de bine situația noastră? Au măsurat spațiu și eu nu știu? Am lucrat trei zile la crearea culoarelor și la separarea/ distanțarea băncilor. În seara asta totul se schimbă! Vă anunț că îi vom atârna de tavan, deoarece acolo mai e loc! Ce se dorește? Distanțare și siguranță, sau aglomerare și creșterea numărului de îmbolnăviri? Este o modalitate de a ne duce mai repede în on-line să nu mai cheltuim banii pe dezinfectanți? Întreb pentru un prieten… Cine are urechi să audă și să ne lase autonomia să alegem ce este mai bine pentru copii!!!” , este mesajul postat aseară, pe pagina de facebook, de profesoroara Tatiana Tronaru, de la Școala Mătești, comuna Săpoca.Stil de viata Scoala Matesti Buzau 004

prof. Tatiana Tronaru, în activitate

Cadrul didactic de la Școala Mătești ridică și alte probleme organizatorice:

Am folosit acest spațiu virtual pentru lucrurile frumoase din viața mea, dar în seara asta nu mai pot să tac: cine își asumă responsabilitatea pentru ce se va întâmpla după 14 Septembrie? Sunt membru în Consiliul de Administrație și responsabil COVID în școala mea. De ce ne băgați pe gât scenarii care nu se potrivesc școlii? De ce ne încărcați cu ceva ce noi am considerat că nu este posibil? Cum vom transporta elevii? De la ce oră ar trebui să începem programul, dacă vom respecta normele de igienă? Cine poartă grija mea? Cine poartă grija copiilor?” , a mai scris profesoara Tatiana Tronaru.

Stil de viata Scoala Matesti Buzau 007
prof. Tatiana Tronaru, în activitate

Mesajele prof. Tronaru au stârnit multe reacții din parte colegilor de breaslă de la alte unități școlare din județ:

 Te inteleg perfect! Și noi trecem prin aceeași situație! După ce am muncit o săptămână să amenajam sălile de clasă, a venit decizia de „Sus „- sistem hibrid V-VII, deși există spațiu suficient pentru distanțarea socială.

Nu pot descrie in cuvinte starea mea de spirit actuală….” , a fost comentariul postat de un cadru didactic de la altă școală din județ.

Alte comentarii ale profesorilor:

*”Întrebarea mea retorică, draga mea colegă, este când facem orele, printre atâtea proceduri, norme și restricții! Dorința mea este să îmi fac datoria la clasă , nu prelucrare și verificare!

*”Parte proasta este ca, la clasa a V-a sunt foarte multi elevi și fără învățământ „hibrid”, trebuie să montăm „pepsiglas”…. bani…. din părți…. și chiar dacă ar fi bani, nu mai este timp să confecționezi atâtea panouri de separare!!! Mereu au spus că au pasat decizia la școală… dar decizia e tot la ei!!!!

*”Nimeni nu poarta grija noastră, nici a copiilor. Ei poarta doar grija hârtiilor. Doar asta stiu sa facă. Sunt rupti de realitate. Trăiesc în „scenariile” lor trasate cu ochelarii de cal pe nas. Ce nu înțeleg este de ce am tăcut cu totii pana acum? Când spun noi, ma refer la cei pe care ii plătim sa ne reprezinte. Suntem în situația de a fi singurii răspunzători pentru orice problema va apărea. Totul este si va fi pe umerii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here