emil-moiseEmil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la faptul că e neconstituţional ca elevii să facă cerere ca să nu participe la ora de Religie, a depus o petiţie la Ministerul Educaţiei. Acesta cere să i se confirme dacă declaraţiile ministrului Educaţiei care susţinea că decizia CCR va fi aplicată din anul şcolar următor este reală. „Dacă este aşa voi depune plângere penală împotriva ministrului”, susţine Moise. Mai exact, petiţia depusă de Moise se referă la afirmaţiile ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că decizia CCR va intra în vigoare abia din septembrie 2015, şi nu de acum, aşa cum prevede legea. „Conform legii, hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de Religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. Deci, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie”, declara ministrul Educaţiei.
În condiţiile acestea, Emil Moise a conceput o adresă către Ministerul Educaţiei pentru a afla dacă afirmaţiile făcute de Cîmpeanu sunt adevărate. „Prin prezenta, vă rugăm să ne precizaţi dacă afirmaţiile apărute în presă, conform cărora domnul Ministru al Educaţiei, Câmpeanu Sorin şi doamna Preoteasa Liliana, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, săvârşind infracţiunea de instigare la nerespectarea legii, refuză respectarea prevederilor Constituţiei României cu privire la aplicarea de îndată a dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale — sunt reale şi au fost susţinute de cei doi demnitari aşa cum au fost prezentate”, se arată în adresa lui Moise. „Dacă sunt afirmaţiile domniei sale şi ale directorului general Liliana Preoteasa, atunci voi depune plângere penală împotriva celor doi demnitari şi voi mai solicita să se transmită de urgenţă o adresă către şcoli, pentru respectarea deciziei CCR”, a explicat acesta pentru „Adevărul”.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis pe 12 noiembrie 2014 că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here