Proprietarii imobilelor naţionalizate bifează astăzi o altă obligaţie nerespectata de instituţiile implicate în procesul de acordare a despăgubirilor pentru bunurile confiscate.

Deşi în mai 2013 la presiunea Curţii Europene a Drepturilor Omului autorităţile romane au promis soluţionarea tuturor dosarelor într-un termen pe care l-au considerat ‘rezonabil’, la expirarea acestuia nici jumătate dintre solicitări nu au fost rezolvate.

Începând de astăzi, cei care au dosare constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor se pot adresa instanţei pentru a le stabili despăgubirile la care au dreptul.

În această situaţie se afla peste 26.000 de dosare care erau înregistrate la această instituţie în urmă cu cinci ani şi care ar fi trebuit finalizate până în prezent

Până astăzi orice demers judiciar în acest sens ar fi fost considerat prematur, deoarece trebuia să treacă termenul de 60 de luni în care ANRP avea de soluţionat toate dosarele pe care le avea înregistrate la data intrării în vigoare a legii. A reuşit însă să emită decizii doar în jumătate dintre dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001.

Pentru zeci de mii de proprietari, titlul de despăgubire rămâne doar o iluzie. Legea 165/ 2013 le oferă însă posibilitatea de a le fi soluţionate dosarele de către tribunal, dacă formulează o cerere în acest sens, începând de astăzi şi până în noiembrie.

Dintre cei cărora ANRP, prin Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, le-a soluţionat deja dosarele mulţi au fost nevoiţi să ajungă tot la instanţele de judecată, nemulţumiţi cu decizia primită. Au fost situaţii în care, după ce unităţile deţinătoare (primăriile în cele mai multe situaţii) au hotărât că anumite persoane au dreptul la măsuri reparatorii, Instituţia Prefectului, verificând actele, a confirmat acelaşi lucru, dar ANRP a emis decizii de invalidare, stabilind astfel ca persoana îndreptăţită nu va mai primi despăgubiri.

„Comisiile din cadrul ANRP tergiversează soluţionarea cauzelor, solicitând frecvent proprietarilor diverse înscrisuri, unele imposibil de obţinut. De pildă, li se solicita să facă dovada modului în care imobilul a intrat în proprietatea statului. În multe cazuri nu a existat un act normativ de preluare sau imobilul a fost preluat în fapt, în baza unui act individual, iar proprietarii în mod obiectiv nu pot face dovada modului în care bunul imobil a ajuns în proprietatea statului. Se poate face dovada că a fost proprietatea celui care a formulat notificarea, ca în prezent este indubitabil în posesia statului, dar, dacă nu se poate dovedi cum a ajuns acel imobil în proprietatea statului, CNCI din cadrul ANRP emite decizie de invalidare. Necontestata în 30 de zile în instanţă, această decizie rămâne definitivă, deci fostul proprietar (sau moştenitorul acestuia), nu mai are niciun drept să primească vreo sumă de bani cu titlu de despăgubire.

Pentru a nu se ajunge într-o astfel de situaţie umilitoare la 17 ani de la depunerea notificării, proprietarii ale căror dosare nu au fost soluţionate au o singură soluţie: să promoveze o cerere de chemare în judecată a CNCI din cadrul ANRP prin care să solicite instanţei să le recunoască dreptul la despăgubiri. Având o astfel de hotărâre obţinută, ANRP nu va mai putea invalida în mod abuziv dispoziţii de primar.

Dacă nu vor avea o hotărâre judecătorească prin care să le fie recunoscut acest drept, dosarele vor rămâne la bunul plac al funcţionarilor statului, tot la fel cum s-a întâmplat în cazul unităţilor deţinătoare care nu au emis dispoziţii în temeiul Legii nr. 10/ 2001, astfel cum a fost cazul dosarelor înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti care a avut termen de soluţionare a tuturor notificărilor până la finalul anului 2016. Proprietarii care nu au chemat în judecata aceasta instituţie în termen de şase luni, până în 30 iunie 2017 nu mai au în prezent la dispoziţie nicio posibilitate de a obliga PMB să le soluţioneze notificarea. Şi au rămas peste 24.000 de notificări nesoluţionate în Bucureşti!

Aşadar, asociaţiile proprietarilor deposedaţi abuziv de statul comunist, Asociaţia pentru Proprietate Privată şi ResRO-Restitution und Menschenrechte în Rumänien e.V. (Asociaţia pentru Restituirea Proprietăţilor şi Drepturile Omului în România), recomanda proprietarilor de imobile naţionalizate să nu piardă acest termen de 6 luni şi să se adreseze instanţelor pentru a putea obţine mai repede despăgubirile la care au dreptul.

Oricum modul de calcul este neechitabil deoarece se are în vedere valoarea imobilelor astfel cum rezultă dn grila notarilor publici din anul 2013, iar acum valoarea de piaţa este diferită, dar, cu cât aşteptarea este mai mare, cu atât devalorizarea va fi mai accentuată.

Mai trebuie semnalat un aspect, pe care poate nu l-a evidenţiat nimeni până acum, grilele notarilor publici din 2013 stabilesc pentru unele judeţe valori în euro/ mp iar pentru altele valorile sunt calculate în lei. Pentru imobile din judeţe precum Cluj, Prahova, Mureş, Buzău, Argeş, etc calculul are în vedere grila din 2013 cu sume exprimate în lei, astfel încât devalorizarea este mai mare în comparaţie cu alte judeţe unde sumele au fost stabilite în euro. Toate grilele pot fi consultate pe site-ul ANRP: http://www.anrp.gov.ro/comisia-nationala-pentru-compensarea-imobilelor/687-grilele-notariale-2013.html

Continua astfel seria inechităţilor, astfel încât unii dintre foştii proprietari (puţini, dar ale căror dosare au fost soluţionate mai repede) au primit despăgubiri conform standardelor internaţionale de evaluare, sub imperiul vechii legi iar acum unii primesc puncte, calculate conform unor grile elaborate în euro, iar pentru alţii rămân doar sume calculate în lei la valoarea din 2013, existând şi terenuri evaluate la sub un leu per metru pătrat !

Curtea Constituţională a României este însă ocupată cu sesizări mai importante, nu are timp să constate şi acest mod discriminatoriu de soluţionare a notificărilor depuse de toţi proprietarii în aceeaşi perioadă, în temeiul Legii nr. 10 din 2001.”, se arată în comunicatul remis de Av. Calin Ispravnic, Preşedinte APP ROMÂNIA, ASOCIAŢIA PENTRU PROPRIETATE PRIVATĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here