La data de 13.10.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 7 percheziţii domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de către autorităţile din Franţa, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada octombrie 2017 – septembrie 2019, membrii unui grup infracţional organizat ar fi comis fapte de trafic de persoane şi proxenetism pe teritoriul Franţei.

În urma investigaţiilor efectuate a rezultat faptul că aceştia au recrutat tinere, cu preponderenţă din mediul rural, care proveneau din familii destrămate şi fără posibilităţi financiare, cărora le promiteau o viaţă lipsită de griji şi, prin intermediul metodei „loverboy”, le-au sedus după care le-au determinat să practice prostituţia şi să le remită sumele de bani obţinute.

Astfel, după ce transportau persoanele vătămate pe teritoriul Franţei, membrii grupării publicau anunţuri pe diferite site-uri cu privire la serviciile sexuale prestate de către acestea, localitatea, durata de şedere a acestora şi un număr de telefon de contact. Clienţii primeau mai apoi prin mesaj text mai multe detalii în legătură cu prestaţiile sexuale propuse şi tarifele practicate.

Membrii grupării foloseau mai multe linii telefonice pentru a atrage un număr mai mare de clienţi şi deplasau victimele în diferite locaţii , în scopul atragerii a cât mai multor clienţi prin această formă de turism sexual.

Câştigurile obţinute, estimate la aproximativ 6.000 de euro/lună/fată exploatată, erau păstrate în totalitate de către membrii grupării, rareori fiind împărţite în mod egal cu victimele, care, dacă încercau să fugă, erau ameninţate şi agresate.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente, înscrisuri, telefoane mobile şi laptopuri utilizate de către persoanele suspecte în desfăşurarea activităţii infracţionale.

În cursul zilei de astăzi, la sediul SCCO Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.

În cursul anului 2019, autorităţile franceze au procedat la arestarea unui număr de 9 suspecţi, membrii ai aceluiaşi grup infracţional, acţiunea de astăzi de pe teritoriul României fiind faza a 2-a a operaţiunii de destrămare a acestei reţele organizate.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureş şi Iaşi şi SCCO Vrancea şi Buzău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here