Raed Arafat a anunţat că la discuţia de joi cu reprezentanţii ANM s-a stabilit introducerea în sistemul Ro-Alert mai multe fenomene meteorologice precum vijeliile sau situaţiile care se pot transforma în cod roşu, menţionând că va exista şi o linie de comunicare între meteorologi şi IGSU.

„Am analizat situaţia care a fost şi cum putem îmbunătăţi utilizarea Ro-Alert. (…) Am stabilit cu colegii de la ANM un număr de situaţii cum sunt vijeliile care se pot transforma în cod roşu (cod portocaliu care se pot transforma în cod roşu) – căderi de grindină mari şi alte situaţii în care ne informează şi noi transmitem prin Ro-Alert. Se va face prin procedură care va fi realizată până în data de 6”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, la şedinţa de joi, s-a stabilit şi înfiinţarea „unui hotline dedicat” între centrul de prognoză meteo şi IGSU.

„STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine şi acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod să luăm aici şi să declanşăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populaţia trebuie să înţeleagă că nu e de joacă, dacă anunţă să ştie că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislaţie trebuie modificată şi aici vorbim şi despre Ro-Alert şi DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aştepta modificarea legislaţiei. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale şi legislaţia va fi modificată în următoarele luni”, a mai spus Raed Arafat.

Discuţia de la sediul MAI a avut loc între Raed Arafat, reprezentanţi ANM, IGSU şi DSU şi a vizat sistemul Ro-Alert, după criticile potrivit cărora tornada de la Călăraşi nu a fost anunţată prin aplicaţie.

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Raed Arafat, a răspuns criticilor subliniind că Ro-Alert nu depistează singur fenomenele periculoase şi că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here