Momente grele pentru armata română și pentru toți cei ce au avut onoarea să îl cunoască pe generalul de brigadă în retragere, Nicolae Enache. Într-o liniște desăvârșită, exact așa cum a trăit, bravul noastru erou a predat arma și a plecat la ceruri. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Buzău, Nicolae Enache, a luptat pe ambele fronturi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Nicolae Enache avea multe de povestit despre viaţa sa, mai ales despre anii petrecuţi pe front, tutror celor ce își făceau timp să asculte o filă de istorie.

Povestea de fiecare dată cu emoții puternice momentul în care a fost cât pe ce să sfârşească într-o bătălie. De asemenea, spunea că nu poate uita nici ziua în care şi-a predat arma.

„Da, am luptat și la Cotul Donului în Rusia și în munții Tatra în Cehoslovacia. Poate că vă vine mai greu să credeți dar am mers pe jos de la Cotul Donului până la Budapesta și de acolo mai departe. Am cărat cu mine în tot acest timp o mitralieră de 9 kg. Am luptat în al doilea război mondial ca pușcaș mitralior. Arma grea îmi făcuse aici pe umăr un lăcaș precum jugul la gâtul boului. Cu toate astea în 1945, la sfârșitul războiului, am plâns când a trebuit s-o predau. Însă, să fie clar, nu doresc nimănui, nicio zi de război”, povestea Nicolae Enache, în octombrie 2017, la sărbătorirea a 95 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here