Sâmbătă vom dormi cu o oră mai mult şi aceasta pentru că în noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar duminică va fi cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă este practicată de o serie de ţări europene precum şi de Statele Unite ale Americii. Deşi toamna astronomică a început la 23 septembrie, iar durata zilei a scăzut considerabil, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră în ultima sâmbătă a lunii octombrie. Scopul introducerii orei de iarnă şi a celei de vară este de a beneficia cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi de a reduce folosirea luminii artificiale.

Trecerea la ora de iarnă nu va afecta orarul trenurilor şi al avioanelor. Conform Biroului de informare al Gării Feroviare Chişinău, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2010, când ora 4.00 va deveni ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare de la gară după 4.00 vor pleca conform orarului. Trenurile de călători care vor fi în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, se vor opri în cea mai apropiată staţie şi vor pleca după oră de iarnă.

Conform Biroului de informare al Aeroportului Internaţional Chişinău, modificarea orei nu va afecta orarul zborurilor, întrucât primul zbor este după ora 5.00 şi va fi programat conform orarului în vigoare după noua oră.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora de iarnă se face tot în noaptea de 31 octombrie, între staţiile de frontieră din România şi Ucraina trenurile vor circula după orarele în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here