Ajungem MARI mobilizează comunităţile mici: ‘În oraşele mici, oamenii sunt reţinuţi faţă de voluntariat’

Programul educational Ajungem MARI a demarat o nouă perioadă de înscriere pentru voluntari care să le fie alături copiilor din centrele de plasament, apartamentele şi căsuţele de tip familial din mai multe comunităţi mici din judeţele Buzău, Braşov, Timiş, Cluj şi Mureş.

Nu mai puţin de 1.600 de voluntari Ajungem MARI lucrează săptămânal cu peste 2.500 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 20 de ani, din centrele de plasament din Bucureşti şi alte 24 de judeţe, iar rezultatele se văd în fiecare zi.

Există însă şi câteva centre, în special în comunităţi mai mici, în care copiii nu sunt încă vizitaţi de voluntari. Aşadar, Ajungem MARI a decis deschiderea unui nou apel de voluntariat până pe data de 9 februarie pentru persoanele care vor să devină voluntari în centrele de plasament din Făgăraş, Dacia, Rupea (Braşov), Gherla (Cluj), Sâncraiu de Mureş, Reghin, Ceuaş (Mureş), Lugoj (Timiş), Buzău şi Râmnicu Sărat.

‘Atunci când oamenii fac voluntariat, îşi asumă de fapt un crez: vor să facă o schimbare în lume. Sunt conştienţi că, dacă nu vor schimba nimic în atitudinea şi comportamentul lor, nimic nu se va schimba din senin. În oraşele mici însă, pare că oamenii sunt mai reţinuţi faţă de activităţile de voluntariat. E firesc să ne concentrăm mai întâi pe asigurarea nevoilor bazale, dar mai există un fenomen social: neputinţa învăţată. Acesta se referă la sentimentul că nu poţi să faci nimic, deoarece ai impresia că orice ai face, lucrurile nu se vor îmbunătăţi. Şi, decât să depui efort, alegi să nu faci nimic, pentru că oricum nu contează, dar un oraş mic are la fel de mare nevoie de voluntari, pentru că o astfel de experienţă te împlineşte şi îţi oferă alte perspective asupra viitorului’, a observat Silvia Burciu, psiholog Ajungem MARI.

Adolescenţii au nevoie de voluntari adulţi, care să le fie model

Voluntarii Ajungem MARI lucrează, în special, în centre de plasament de stat, cu minorii care au suferit traume în urma instituţionalizării, a abandonului sau a separării de familii. Micuţii au un potenţial pe care deseori nu îl cunosc! Ei merg la şcoli normale sau speciale şi din păcate, datorită mediului din care provin şi al poveştilor lor de viaţă, nivelul de cunoştinţe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeaşi vârstă şi au nevoie de sprijin pentru a recupera aceste lipsuri, dar şi pentru a învăţa să aibă încredere în ei.

În plus, dacă în oraşele mai mari şi, în special, în rândul persoanelor tinere, se observă un interes crescut pentru implicare, adolescenţii din centrele de plasament ar avea nevoie şi de voluntari adulţi care să le poată oferi şi un altfel de exemplu, de oameni calzi care să îi înveţe şi să îi încurajeze permanent. Mai mult, unii tineri se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat sau se apropie de momentul în care vor părăsi sistemul şi au nevoie, de un adult care să îi asculte, să le răspundă la întrebări, să îi îndrume şi să îi pregătească pentru acest pas.

‘Adolescenţii se tem pentru momentul în care vor părăsi sistemul de proiecţie. La 18 ani nu eşti atât de sigur, ai nevoie de sprijin, de îndrumare de la oameni în care ai încredere, care îţi dau sentimentul de siguranţă. Voluntarii îi ajută pe copii şi pe tineri pe termen lung, îi întâlnesc în centre, lucrează împreună, dar le pot deveni sprijin până se angajează şi îşi formează familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adulţilor cu experienţă de viaţă, care îi pot ghida pe tineri’, a declarat Iarina Taban, fondatorul Programului Educaţional Ajungem MARI.

Înscrierile se pot face online la adresa https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/

Voluntarii participă la un training iniţial şi sunt repartizaţi la centre în funcţie de abilităţile lor, nevoile copiilor, distanţa faţă de centru şi de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de 8 luni, câte trei ore pe săptămână, în echipe de 2 sau 3 voluntari la grupe de 3-6 copii pentru şedinţe de recuperare sau pregătire şcolară, ateliere de cunoştinţe generale şi ateliere creative.

Vârsta minimă pentru voluntariat este de 16 ani, iar transportul voluntarilor până la centru şi înapoi, pentru persoanele din aceste judeţe care nu locuiesc în localităţile menţionate, însă doresc să se implice şi să ofere sprijin copiilor de acolo, poate fi decontat.

Despre Ajungem MARI

Ajungem MARI este singurul program al Asociaţiei Lindenfeld şi susţine educaţia copiilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Scopul programului este să îi sprijine pe copii şi tineri să ajungă oameni MARI, responsabili, independenţi şi fericiţi. Programul educaţional Ajungem MARI a demarat în Bucureşti pe 8 iunie 2014, cu fonduri 0 şi s-a extins rapid, incluzând tot mai mulţi copii. În prezent, în Bucureşti şi cele 24 de judeţe 2.500 de copii şi tineri instituţionalizaţi sau din familii defavorizate se bucură de educaţie interactivă şi experienţe de formare cu sprijinul a 1.600 de voluntari care îi vizitează săptămânal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here