Autoritățile buzoiene din sănătate au transmis o solicitare către Institutul Național de Sănătate Publică, privind modificarea ratei de infectare de la nivelul a patru comunități buzoiene, unde au fost luate în calcul și focarele de la azilurile de bătrâni. Demersul este făcut pentru schimbarea scenariilor privind începerea cursurilor școlare.

Potrivit primei raportări, la Cernătești, pentru începerea anului școlar, s-ar aplica scenariul roșu (învățământ exclusiv online), iar municipiile Buzău, Rm. Sărat și orașul Pătârlagele au fost încadrate în scenariul galben (școală hibrid). 

În momentul de față, în cele patru cazuri rata de infectare este mare pentru că sunt luate în calcul și cazurile din focarele înregistrate în căminele de bătrâni din comunitate: 

  • Comuna Cernătești, scenariu roșu – 16 cazuri în focarul de la azilul Aldeni
  • Municipiul Buzău, scenariu galben – 40 de cazuri în focarul de la Căminul de bătrâni “Al. Marghiloman”
  • Municipiul Rm. Sărat, scenariu galben – 55 de cazuri în focarul de la Căminul de bătrâni “Alecu Bagdat”
  • Orașul Pătârlagele, scenariu galben – 20 de cazuri în focarul de la căminul privat ”Sf. Sava

Dacă situația nu se va raporta la focarele din cămine, în cele patru localități rata de infectare scade considerabil, sub 1.00, astfel că, teoretic, poate fi aplicat scenariul verde, care presupune prezența tuturor elevilor la școală.  

Luni, Inspectoratul Școlar Județean Buzău a primit de la DSP Buzău situația cazurilor confirmate COVID-19, în perioada 24.08.2020 – 06.09.2020. “Potrivit acesteia, localitatea Cernătești se află în cod roșu (scenariul online), iar localitățile Buzău, Râmnicu Sărat, Pătârlagele, Țintești, Ziduri, Tisău, Costești, Gălbinași, Măgura, Rușețu, Stâlpu, Scutelnici sunt în cod galben (scenariul hibrid, elevii vor învăța prin rotație, o parte la școală, o parte acasă, online).

Celelalte localități din județul Buzău sunt în cod verde și vor desfășura activități în sala de clasă cu respectarea Ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2 în instituțiile/unitățile de învățământ, nr. 5.487/1.494/31.08.2020.” , a anunțat Inspectoratul Școlar.

Pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, consiliile de administrație ale tuturor unităților de învățământ din județul Buzău transmit deciziile lor cu privire la scenariile adoptate, care vor fi avizate de ISJ Buzău și aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, cel mai probabil joi, 10 septembrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here