ceasRomânia va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora de vara, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an. Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Trecerea la ora oficiala de vara nu va afecta mersul trenurilor de calatori, dar vor fi intarzieri pentru 70 de trenuri aflate in circulatie intre orele 3.00 si 4.00 (ora de iarna). Astfel, opt trenuri internationale, 31 InterRegio si 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de ora, a anuntat CFR Calatori. Trenurile de calatori vor pleca din statii dupa ora de iarna pana in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3.00, care devine ora 4.00. Dupa 4.00, trenurile vor pleca din statii la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina si Bulgaria vor circula normal, dupa orele trecute in mersul trenurilor, pentru ca trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi si in aceste state.

Trecerea la ora de vara are si efecte asupra noastra. Ne perturbă ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, se pare că organismul uman se adaptează mai greu la trecerea la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic. Cele mai afectate persoane sunt cele care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa. Totodata, creşte riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vara ne afectează sănătatea inimii. Cel puţin asta susţin cercetătorii englezi, care scriu, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, că această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here