baiculescuActualul șef al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Dumitru Băiculescu, şi-a avizat propriile facturi, pe care le-a eliberat chiar el în numele fostei sale firme. Conform Digi24, acest lucru s-a întâmplat anul trecut, când conducea direcţia judeţeană Buzău. Pe documentele în cauză, Dumitru Băiculescu apare cu două semnături: şi ca prestator de servicii care a eliberat factura, şi ca şef al instituţiei care a aprobat plata. Experţii în Codul penal susţin că actualul şef al ANSVSA ar fi încălcat legea.
Dumitru Băiculescu a fost numit pe 5 februarie 2014 în fruntea Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău. În prima zi de muncă, proaspătul director a semnat două Facturi, în valoare de 2.500 de lei, în calitatea sa de fost administrator al firmei Medvet 2000 SRL.
Decontarea facturilor de către DSV Buzău a fost aprobată de, surpriză, acelaşi Dumitru Băiculescu, în calitatea sa de proaspăt şef al instituţiei. Banii au fost plătiţi pentru crotalierea unor animale, adică montarea cipurilor de identificare. Până pe 3 februarie, 95 la sută din acţiunile companiei erau în proprietatea lui Dumitru Băiculescu. El era şi administrator. Restul de 5 procente aparţineau fiicei sale, Sandra Elena.
În ziua numirii în funcţie, Dumitru Băiculescu şi fiica au cedat toate acţiunile unor cunoscuţi – Nicoleta şi Daniel Drăguţ.
„E posibil că mi-a apărut o factură din acţiunile care au fost făcute până să vând societatea, care a fost vândută, repet, până pe data de 7 februarie, la mapă şi să fie semnat”, a declarat Dumitru Băiculescu jurnaliştilor de la Digi 24.
Legea le interzice tuturor funcţionarilor publici să facă afaceri cu firmele la care sunt sau au fost acţionari.

„E vorba despre un conflict de interese. Oficialii publici nu au voie să intre în niciun fel de relaţii prin care ar putea să beneficieze anumite companii, de exemplu, cu care au avut relaţii de afaceri în ultimii 5 ani”, spune Laura Ştefan, expert anticorupţie.

Dumitru Băiculescu a fost angajat de ANSVSA Bucureşti, în ianuarie 2014, pe post de consilier principal. În mai puţin de o lună, este transferat la Buzău şi numit şef.

„Un om care n-avea niciun fel de experienţă în managementul unei instituţii, acolo unde a fost medic veterinar (…) a coordonat doi tehnicieni, un vizitiu şi o iapă, a ajuns la Direcţia Sanitar Veterinară director”, susține Stelian Mihalcea, şef Serviciu Control Sănătate Animală la DSVSA Buzău.

„Legea 188, a funcţionarilor publici, prevede că această promovare s-ar putea face în condiţiile în care la nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău nu ar fi fost persoane care să poată ocupa această funcţie. La nivelul DSVSA Buzău exista, ca un singur exemplu, directorul executiv adjunct care, conform regulamentului de organizare şi funcţionare, este înlocuitorul de drept al directorului executiv şi putea prelua această funcţie şi atribuţiile directorului executiv”, a dezvăluit un angajat al DSVSA Buzău.

Dumitru Băiculescu a ajuns şeful DSV Buzău după ce predecesorul său a fost demis de şeful autorităţii naţionale. O instanţă judecătorească a decis, însă, şase luni mai târziu, că demiterea a fost ilegală şi l-a reînscăunat pe vechiul director. Cu toate aceastea, Dumitru Băiculescu a rămas în instituţie.

„Domnul fost director Băiculescu (…) a obţinut, iarăşi, cu încălcarea flagrantă a legii, ordin de delegare pe funcţia de supervizer. Nu există aşa ceva în organigrama, structura DSVSA-urilor judeţene”, susține Stelian Mihalcea.
Cât timp Băiculescu a condus DSV Buzău, firma care i-a aparţinut acestuia a obţinut, fără licitaţie, reînnoirea contractului de servicii veterinare în localitatea Padina din judeţul Buzău.

„Conform contractului multianual de 15 ani, există un paragraf pe care nu-l mai reţin, (…) se făcea prelungirea automată, care nu s-a întâmplat numai cu a lui Medvet, care a fost a lui Băiculescu Dumitru până în februarie, toate au fost prelungite automat cu jumătate din perioada care a fost”, a declarat Dumitru Băiculescu.

„În situaţia de faţă, când Ordonanţa 34 a schimbat Legea Concesiunii, automat acţiunile sanitar veterinar concesionate trebuiau achiziţionate prin licitaţie”, spune Stelian Mihalcea.

După scurta aventură la şefia DSV Buzău, în martie anul acesta Dumitru Băiculescu revine la Bucureşti. Victor Ponta îl numeşte preşedinte al ANSVSA.

„Am 31 de ani de activitate, care mă mândresc cu activitatea mea, în care am trecut prin toate etapele profesionale”, a declarat Dumitru Băiculescu.

Angajaţii DSVSA Buzău au depus plângeri la ANI şi DNA. Ei reclamă modul în care Dumitru Băiculescu a fost numit la şefia instituţiei judeţene şi facturile date spre decontare către propria firmă. Niciun răspuns nu a fost primit până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here