2Lefter_1

Șeful ITRSV Focşani, Alexandru Lefter, a fost arestat. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au admis aseară propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA în cazul șefului ITRSV Focșani, implicat în afaceri ilegale cu terenuri la Buzău, afacere în urma căreia au fost arestați și fostul prefect, Paul Beganu și afaceristul Gheorghe Ceteraș.

În soluţia instanţei se precizează: “În baza art. 226 alin. 1 CPP comb. cu art. 202 alin. 1 şi 3 Cod proc. penală şi art. 223 alin. 2 Cod proc. penală admite propunerea nr. 3/P/2013 din data de 21.01.2015 formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Lefter Alexandru, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21.01.2015 şi până la data de 19.02.2015, inclusiv. În baza art. 230 Cod proc. penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Lefter Alexandru. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc. penală cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 21 ianuarie 2015, ora 17:45.”

Alexandru Lefter, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Focşani a fost reţinut, marţi de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită fiind suspectat că a luat şpagă de la afaceristul Gheorghe Ceteraş. Mai exact, el este acuzat că în perioada mai-iunie 2011 a cerut unui afacerist, Gheorghe Ceteraş, 25 mii de euro și a primit 15 mii de euro pentru semnarea și aplicarea ștampilei instituției pe care o conduce pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Lefter Alexandru, inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 31 mai 2011 – 02 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, a pretins inculpatului Ceteraș Gheorghe suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Avizarea, de către ITRSV, a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiție prevăzută de lege. Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 21 ianuarie 2015, la Curtea de Apel Ploiești, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au transmis procurorii anticorupție.
În dosar sunt cercetați fostul prefectul de Buzău, Paul Beganu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual și instigare la dare de mită. O altă persoană reținută a fost Gheorghe Ceteraș, cel care l-a denunțat pe Lefter, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă și trei infracţiuni de dare de mită. În afacerea retrocedărilor s-a băgat și judecătorul Neculae Toader, de la Judecătoria Pătârlagele, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Procurorii l-au pus sub acuzare și pe Mihail Cosmin Vasile, avocat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită. Nu putea lipsi și un angajat al Romsilva, Ion Irimia, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de trafic de influenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here