constantin-popa-senator

​Mai multi senatori UNPR, PSD si PP-DD propun introducerea celei de-a 13-a pensii, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, zilele trecute. Initiatorul acestui proiect, senatorul UNPR de Buzău Constantin Popa, isi anuntase intentia de a depune intiativa de la inceputul lunii august, precizand atunci ca din cei 5,8 milioane de pensionari, 5,2 milioane au indemnizaţii sub 1.500 de lei.

Potrivit proiectului, a 13-a pensie se acorda anual, la cerere, persoanelor care au un drept de pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2563 lei in iulie, potrivit INS) si nu realizeaza alte venituri.

„Aceasta se stabileste la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru toate persoanele indreptatite care primesc o pensie mai mica sau egala cu cuantumul acestuia. In acest moment, salariul minim brut este de 1050 de lei Pentru persoanele care primesc o pensie in cuantum mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata, si pana la nivelul salariului mediu brut pe economie, inclusiv, cuantumul celei de-a 13-a pensii se stabileste la nivelul a jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata” se arata in proiect.

„Realitatea vietii sociale releva marile dificultati cu care se confrunta persoanele varstnice cu pencii meici care fac fata cu greu cheltuielilor pentru plata utilitatilor si ale alimentatiei de zi cu zi. Pentru acestia restantele la intretinere au devenit o povara adesea insurmontabila. De regula, la finele anului se acumuleaza datoriile la plata costurilor pentru incalzire, energie electrica, apa si canalizare, lipsindu-i de minimele mijloace pentru aprovizionarea cu alimente traditionale la masa sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, circumstanta generatoare de masuri disperate. Acest mod de acordare a celei de-a 13-a pensii are menirea de a reduce decalajele dintre diversele categorii sociale si de a spori, prin masuri de protectie rationale, solidaritatea si coeziunea sociala, puternic afectate de excesiva polarizare actuala”. se arata in expunerea de motive.

De la Buzău, semnatar al acestei inițiative mai este pe lângă Constantin Popa și deputatul PSD, Adrian Mocanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here