Vremea deosebit de rece pentru această perioadă și mai ales înghețul putenic la nivelul solului dau mari emoții agricultorilor din aproape toată țara.

Temerile sunt confirmate și de specialiștii în horticultură, care spun că gerul târziu amenință legumicultura, culturile de cereale, pomii fructiferi și vița de vie.

Gerul și înghețul din martie vor produce pagube în agricultură, spun specialiștii, iar cei mai afectați vor fi legumicultorii ale căror culturi înființate în toamnă au apucat să intre în vegetație.

Ploaia înghețată a creat un strat de până la un centimetru grosime de gheață pe tulpină și frunze, care provoacă asfixierea plantei. Primele verdețuri autohtone vor fi cu siguranță slabe calitativ, spune Costel Vinatoru, cercetător la Stațiunea Experimentală Buzău, întrucât prin îngheț vor muri multe frunze care, se știe, sunt bucătăria plantei. Sunt în pericol salata, ceapa și spanacul plantate în spații neprotejate.

Vremea geroasă și înghețul le dau mari emoții și proprietarilor de livezi. Vor fi probleme, spun specialiștii, acolo unde au apărut deja mugurii. Viticultura este și ea afectată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here