spital
Probleme la nivelul majorității spitalelor din țară. Numeroase unități medicale au rămas fără anumite medicamente, de bază, după ce mai mulţi distribuitori au refuzat să continue contractele încheiate cu spitalele anterior datei de 1 iulie 2015, la care a intrat în vigoare scăderea preţurilor la medicamente.
În consecință, spitalele sunt nevoite să refacă toate licitaţiile şi să cumpere medicamentele care le lipsesc prin negociere directă.
La Buzău, sunt probleme cu unele medicamente, însă reprezentanții unității spun că nu este vorba de o criză care să-i afecteze pe pacienți.
„Avem probleme cu 4 feluri de medicamente, pe care furnizorii nu le-au mai livrat. Am făcut o altă licitaţie, dar procedurile durează, motiv pentru care, până atunci, s-au achiziţionat stocuri mici, prin negociere directă”,a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.
Principalele medicamente pentru care distribuitorii refuză să mai încheie contracte cu spitalele sunt: Digoxin, Prednison, Hidrocortizon hemisuccinat, Fenobarbital injectabil, Algocalmin injectabil, Furosemid, Morfină sau Mialgin.
Unităţile sanitare au fost atenţionate încă de la sfârşitul lunii iunie cu privire la modificările metodologiei şi a nivelului de decontare a preţurilor medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, a precizat Minsiterul Sănătăţii.

În cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziţie şi refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, în baza negaţiilor acestora, unităţile sanitare pot achiziţiona produsele necesare în regim de urgenţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind derularea achiziţiilor publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here