spital sus3De luna viitoare, Spitalul judetean va fi incadrat, asemenea unui hote,l intr-o categorie,  asa cum a solicitat Ministerul Sanatatii. Managerul spitalului, medicul Dorel Nicolescu trebuie sa solicite Directiei de Sanatate publica clasificarea in functie de competente in una dintre cele 5 categorii. 

Cererea unitatii spitalicesti trebuie  insotita de o fisa de autoevaluare de a carei corectitudine si realitate a datelor inscrise raspunde medicul Nicolescu. Directia de Sanatate Publica are la dispozitie cinci zile pentru a analiza cererea  si a incadra spitalul intr- una dintre cele cinci categorii existente, in functie de nivelul de competenta, dupa care va trimite Ministerului Sanatatii, pentru aprobare, noua clasificare.

Ministrul Sanatatii apreciaza ca principalele avantaje ale noii clasificari sunt cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor cu alte unitati spitalicesti, asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale continue, precum si modelarea finantarii pe nivele de competenta si de performanta, pastrandu-se insa metodologia unica nationala de finantare: tarif pe caz ponderat unic la nivel national.

De asemenea, prin noua metoda de clasificare vor fi diminuate costurile de tratament prin evitarea internarii la nivele inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar si pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei.

Clasificarea spitalelor va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala. Unitatile sanitare cu paturi se vor clasifica in cinci categorii. Ministerul Sanatatii va permite o clasificare provizorie, pana la 31 decembrie 2011, pentru acele unitati care, desi nu indeplinesc in acest moment totalitatea criteriilor minime de clasificare, se pot angaja intr-un proces de conformare la aceste cerinte, cu termene si responsabilitati precise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here