Ca în fiecare an, multe dintre școlile din județul Buzău nu oferă deloc condiții prielnice de învățat pentru elevi. Multe școli se află într-o stare de degradare accentuată și nu au beneficiat în ultimii ani de lucrări de reabilitare. În altele, lucrările au fost întrerupte de autorități din lipsă de fonduri. Potrivit reprezentaților Direcției de Sănătate Publică Buzău, printre neconformitățile constatate de inspectorii sanitari în timpul controalelor efectuate perioada ianuarie – iunie, în 69 de unități de învățământ se numără funcționarea fără autorizație sa­nitară din cauza neîdeplinirii condițiilor de igienă, fiind vorba despre Grădinița cu program prelungit și GPN Floare de Colț din Nehoiu, Școala Gimnazială Brătilești, precum și GPN nr.10 din municipiul Buzău, în spații improprii, improvizate pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ – Școala primară Zilișteanca – din cauză că în unitate au loc lucrări de reabilitare, sunt clădiri cu grad avansat de uzură ce necesită lucrări de reabilitare cum este cazul GPN Toropolești-Pietroiu din comuna Buda, sunt săli de clasă insuficiente pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ a tuturor elevilor din ciclul primar, motiv pentru care două clase învață după-amiaza în școala Primară Tronari, din cauza unor pavimente deteriorate în săli de clasă cauzate de infiltrațiile apelor pluviale – la Școala Gimazială Săgeata, degradate din cauza uzurii fizice, la GPN Toropolești, ori nelăcuite, la GPN Potârnichești. La GPN Cândești sunt grupe de 30-36 de copii, ceea ce depășește normativul. Tot la GPN Cândești, precum și la Școala Gimnazială Cândești, sunt prea puține corpuri de iluminat pentru luminarea uniformă a spațiilor în care se defășoară activitatea educativă. Aceeași problemă a fost identificată și la Școala din Săgeata, dar și la Școala Gimnazială nr. 7 din municipiul Buzău. La două școli, una din Ulmeni și „Dionisie Romano“ din Buzău, a fost constatată lipsa grilelor de protecție.

În multe școli din județ nu sunt asigurate spații destiate depozității produselor lactate și de panificație distribuite în cadrul Programului „Laptele și cornul“, acestea fiind comune cu alte activități la școlile din Gălbiași, din Zărnești – Fundeni și la GPN Vernești, nu sunt dotate cu sursă de apă  – Școala Brătilești și Școala Zărnești Fundeni, dar și Școala din Cândești. Mai mult, nu există nici frigidere suficiente pentru depozitarea produselor lactate primite, având în vedere că în mediul rural distribuția se face bisăptămânal sau săptămânal, cum este cazul școlilor din Cândești, Ulmeni, Fundeni-Zărnești, Lunca Pripor, „Vasile Cristoforeanu“ din Rm. Sărat, dar și la GPN Cândești. De asemenea, anul școlar 2016-2017 începe cu grupuri sa­nitare neracordate la apă curentă în școala Primară Zilișteanca și GPN Toropolești din comuna Buda, dar și insuficiente față de numărul elevilor, cum este situația de la Cândești, precum și cu utilizarea grupurilor sanitare comune (fete-băieți) la școala din Poșta Câlnău.

Motivele pentru care unele școli nu au autorizații sanitare sunt lipsa apei potabile, iar elevii își aduc apa de acasă la șco­lile Găgeni, Vintileanca – Săhăteni, Stîlpu, Odăile, Brătilești, Mitropolia, GPN Pălici – Viperești, Pietroiu –Racovițeni și GPN Gura Bădicului. Nu există apă potabilă în sistem centralizat la școlile Begu, Tega, Zaharești din comuna Pănătău. De asemenea, nu a fost ­eli­berată autorizație sanitară, din cauză că școala se afla în proces de reabilitare, iar demersurile pentru autorizație se vor face după finalizarea lucrărilor la Școala Rubla, Școala Valea Largă, Școlile Movila Banului si Limpeziș; la aceste școli, cursurile se vor desfășura în localurile căminelor culturale din comună.

În județul Buzău, în anul școlar 2016-2017, vor funcționa 148 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică ce vor avea în subordine 398 structuri.  Numărul estimat al elevilor este de 67.368 (66.677 invățământul de masă și 691 invățământul special). Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar către Colegiul Prefectu­ral, care se întrunește astăzi în șediță, unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică și structurile subordonate acestora dețin în proportie de 93% autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (din 546 de unități, 510 unități au autorizații – 79 unități din mediul urban și 431 în mediul rural, restul fiind în curs de obținere a acestei autorizații după depunerea documentației necesare).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here