BURSA LOCURILOR DE MUNCA - ABSOLVENTI - BUCURESTI
Studenții și masteranzii buzoieni care doresc să lucreze minim două luni în Germania, pe perioada vacanței de vară, își pot depune dosarele de înscriere la selecție de acum și până la data de 15 ianuarie 2016, în intervalul luni-joi, orele 9.00 – 15.30, și vineri, între orele 9.00 – 12.30, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău sau la instituțiile similare din județul în care se află instituția de învățământ superior la care aceștia sunt înregistrați.
Selecția este organizată de ANOFM și la ea pot participa studenții și masteranzii care urmează cursuri de zi la o facultate de stat sau particulară acreditate și care au cunoștințe bune și foarte bune de limba germană.
„Selecția are loc anual, în baza înțelegerii încheiate între Ministerul Muncii și Agenția Federală de Muncă din Germania, privind medierea studenților români în vederea angajării pe perioada vacanței de vară în Republica Federală Germania. Pentru anul 2016, Agenția Federală de Muncă din Germania dispune de 100 de locuri destinate studenților români”, se precizează în comunicatul de presă dat publicității pe site-ul ANFOM.

Cei care doresc să se înscrie la această selecție trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani; să fie studenți sau masteranzi la o facultate de stat sau particulară acreditată, cursuri de zi; să aibă cunoștințe bune și foarte bune de limba germană.
    Documentele necesare înregistrării dosarului sunt: copie de pe actul de identitate, cu valabilitate de minim șase luni; opțional copie pașaport cu valabilitate tot de șase luni; fișa de solicitare „Bewerbung 2015”, completată în două exemplare la calculator și semnată (http://www.anofm.ro/files/Bewerbungsbogen2015.pdf); adeverința de la facultate în care să se specifice anul de studii și ce tip de cursuri urmează studentul (tipizat facultate); adeverința de la facultate – immatrikulationsbescheinigung (formularul tipizat în varianta germană/engleză, germană/română, în funcție de solicitarea instituției de învățământ, precum și instrucțiunile de completare – http://www.anofm.ro/files/Immatrikulationsbescheinigung%20Deutsch-English.pdf și http://www.anofm.ro/files/Certificat%20inmatriculare%20germana%20-%20romana.pdf); dovada acreditării, în cazul unei facultăți particulare; trei fotografii tip pașaport; copie permis de conducere (dacă este cazul).

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul ANOFM, și anume în Foaia informativă pentru studenți (http://www.anofm.ro/files/Foaie%20informativa%20pentru%20studenti%202016.%20-%20limba%20romana.pdf), studenții au voie să lucreze maxim trei luni în decursul unui an calendaristic, pe perioada vacanțelor semestriale. Organizatorii încearcă să medieze un loc de muncă pentru toți studenții, însă nu există o garanție în acest sens. O ofertă de loc de muncă se poate primi cel mai devreme începând cu luna aprilie. „Trebuie să vă decideți dacă acceptați locul de muncă. În cazul în care nu îl acceptați, primiți o a doua propunere numai în momentul în care toți studenții au primit deja o propunere. În cazul în care un angajator nu v-a contactat încă, vă rugăm neapărat să îl contactați imediat și să clarificați toate întrebările referitoare la activitate, salariu, cazare, întreținere, călătoria până la locul de muncă etc. Nu călătoriți în Germania fără a contacta în prealabil angajatorul”, se subliniază în foaia informativă pentru studenți, unde se mai detaliază faptul că locurile de muncă se oferă în special acolo unde se poate petrece concediul, adică pe coasta germană, în Bavaria și în Baden Wurttemberg (Schwarzwald, Bodenesee) și, în general, peste tot unde localnicii își petrec concediul.

Majoritatea locurilor de muncă sunt în hoteluri și în gastronomie, în gastronomia de sistem (de exemplu McDonalds) și în domeniul curățeniei în clădiri. „În hotel și gastronomie puteți obține un loc de muncă în servire, în bucătărie, cameristă sau ca persoană care se ocupă de curățenie. În aceste cazuri sunt necesare cunoștințe bune de limba germană. Constituie avantaj experiența în domeniul hotelurilor și gastronomie”, se mai precizează în foaia de informare.

Informații generale privind legislația muncii în Germania (timp de lucru, remunerație etc.) se pot obține prin intermediul „Telefonului cetățeanului” din cadrul Ministerului Federal pentru Muncă și Probleme Sociale, la numărul 030.221.911.004, iar informații despre salariul minim la numărul de telefon 030.60.28.00.28. Experții germani răspund la aceste numere de telefon de luni până joi, între orele 8.00 – 20.00.  „În conformitate cu Legea salariului minim din Germania (MiLoG), rezultă la 40 de ore lucrate/săptămână un salariu brut în valoare de 1.473 euro, respectiv 8,50 euro/oră”, se mai detaliază pe foaia informativă publicată pe site-ul ANOFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here