Consilierii locali vor vota mâine Hotărîrea de Consiliu Local Municipal pentru alegerea unui nou Consiliu de Administraţie la S.C. „Pieţe, Tîrguri şi Oboare“ S.A. După discuţiile aprinse, Constantin Toma l-a retras din lista C.A. al S.C. PTO S.A. pe profesorul Dan Dudaş şi se pare că l-a convins pe cercetătorul Costel Vînătoru de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură, să devină membru al respectivului C.A.

Costel Vânătoru este cercetător ştiinţific la Staţiunea de Cercetarea Lgeumicolă din Buzău, dar după program este preot la Catedrala Episcopală.

Potrivit adevarul.ro, încă din timpul copilăriei a avut o înclinaţie către artă şi cultură şi şi-ar fi dorit să devină preot. Numai că regimul comunist l-a împiedicat să se îndrepte către această meserie, aşa că s-a văzut nevoit să dea admitere la Facultatea de Agronomie. „În timpul liceului am început să dobândesc dragoste către horticultură pentru că făceam astfel de activităţi agricole în timpul studiilor, iar vara veneam şi făceam practică la Staţiunea de Cercetare Legumicolă”, ne-a spus Costel Vânătoru.

Cu timpul a început să îi placă din ce în ce mai mult activitatea pe care o desfăşura în timpul orelor de practică, iar din cauza situaţiei materiale precare s-a angajat la Staţiunea Legumicolă, iniţial ca muncitor, iar după 1990 a fost adus la Cercetare. De-a lungul anilor, cercetătorul a reuşit să creeze mai multe soiuri de legume, de la roşii, până la castraveţi sau cicoare. „Primul soi a fost unul de tomate de industrie. Am fost ajutat şi de către soţia mea în timpul său liber şi scotea seminţe din liniile mele, le punea în recipiente şi scriam pe fiecare ce este acolo şi, mai mult, noi dormeam cu ele în cameră. Prima linie a primit numele soţiei mele, Cristina, numai că a fost schimbat în Cristinica pentru că mai erau şi alte soiuri cu acest nume”, ne-a spus cercetătorul.

Apoi a reuşit să scoată pe piaţă şi alte creaţii, două soiuri de cicoare, un soi de castraveţi, busuioc aromat, un hibrid de tomate Siriana. Cu ajutorul invenţiilor sale Buzăul a ajuns să deţină cea mai bogată colecţie de tomate din ţară. Îmbracă şi haina preotească După terminarea programului la Staţiunea de Cercetare, Costel Vânătoru merge la Catedrala Episcopală, unde este preot. Iniţial, făcea uşi sau sculpturi pentru biserici şi a fost remarcat de Arhiepiscopul Buzăului, care l-a încurajat să meargă la Facultatea de Teologie.

În 1996 a început cursurile acestei facultăţi şi în scurt timp a început să slujească. „Este un lucru plăcut pentru că trec de la cultură la agricultură, dar în ambele cazuri îţi trebuie multă ştiinţă ca să poţi modela creaţia lui Dumnezeu. Dacă înainte de a fi preot aveam misiunea de a mă ruga pentru sufletul meu şi pentru păcatele mele, acum ca preot trebuie să mă rog pentru toţi cei care vin la biserică” , ne-a spus preotul. Acum ştie că tot ce face este foarte valoros, mai ales că un gram de seminţe hibrid echivalează cu valoarea unui gram de aur, iar ca preot toată activitatea are o mare valoare spirituală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here