vaci
Autoritățile sanitar veterinare buzoiene sunt în aleră după ce recent la Botoșani au fost izolate trei focare de boala limbii albastre, boală care anul trecut a făcut ravagii în efectivele de animale din județul Buzău.
Conform reprezentanților DSVSA Buzău, în ultima vreme s-au înregistrat mai multe suspiciuni ale acestei boli, însă, din fericire, toate au fost infirmate.
„Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticată, la începutul lunii curente, în trei exploatații din localitatea Boboluști, județul Botoșani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari, în județe, pentru prevenirea răspândirii bolii.
Reprezentanții ANSVSA susțin că au notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.
La data menționată, o delegație formată din reprezentanți ai ANSVSA și ai Laboratorului Național de Referință s-a deplasat la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani pentru investigații suplimentare, după ce probele recoltate de un medic veterinar fuseseră raportate ca fiind pozitive.
„Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii ‘Bolii limbii albastre’, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Național de Referință, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Probele analizate în cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), în data de 4 septembrie 2015, au confirmat prezența virusului ‘Bolii limbii albastre’, iar în data de 7 septembrie 2015, s-a identificat serotipul 4 care a circulat și anul trecut pe teritoriul României”, se menționează într-un comunicat remis de autorități.
ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, „fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării”.
Printre măsurile care se impun se numără: punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor infectate, impunerea de restricții de mișcare, inventarul tuturor animalelor susceptibile, stabilirea zonelor de restricție, examinări clinice în exploatațiile cu animale susceptibile, recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi și aplicarea de tratamente cu insecticide, supravegherea animalelor prin teste serologice și virusologice și supravegherea entomologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here