La 1 DECEMBRIE 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. Acest moment hotărâtor în istoria neamului nostru, în care s-a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor, este simbolul peren al unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire.

Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet a românilor, ZIUA NAŢIONALĂ a ROMÂNIEI, au debutat, în faţa Prefecturii Buzău, la Monumentul Eroilor Neamului, cu o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc.

După oficierea serviciului religios şi depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la monument, au urmat alocuţiunile Prefectului judeţului Buzău şi a Comandantului garnizoanei Buzău.

După evocarea momentului de la 1918, a urmat un exerciţiu de îndemânare în mânuirea armei, drill teeam, executat de către militari din garnizoana Buzău.

Festivitatea s-a încheiat cu o paradă militară organizată de către Divizia 2 Infanterie „Getica”, structură reprezentativă a Forţelor Terestre Române.

Dispozitivul de defilare – peste 60 de mijloace tehnice şi aproximativ 600 de militari, a fost constituit din detaşamente de paradă, cu trupe şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din garnizoana Buzău

În alocuţiunea sa, general-maior dr.Petrică-Lucian Foca, comandantul garnizoanei Buzău, a transmis: … … ,, vă asigur astăzi, de ZIUA NAŢIONALĂ, că Armata României îşi va onora întotdeauna tradiţia, menirea şi misiunea de instituţie fundamentală a statului român şi va răsplăti, prin devotament, curaj şi onoare încrederea de care se bucură din partea cetăţenilor români, a partenerilor şi aliaţilor noştri. Recunoştinţă faţă de soldatul român care s-a jertfit, rămânând, de cele mai multe ori, anonim, pentru ca numele său să se identifice, pentru eternitate, cu cel al ţării şi poporului său”….

Parada militară de anul acesta a fost comandată de către colonelul Paul Rădulescu, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” ofiţer cu o carieră militară complexă, participant la exerciţiile multinaţionale în ţară şi în străinătate.

La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale şi cetăţeni ai municipiului Buzău.

Prin misiunile asumate, Armata României, care a îmbrăcat noua sa uniformă, cea a unei armate de profesionişti, îşi păstrează respectul tuturor românilor. Astăzi, ca şi atunci, aceasta a rămas un factor de stabilitate important, respectat în societate păstrând aceeaşi misiune: apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a unităţii şi democraţiei constituţionale ale României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.