Autoritățile sunt din nou în alertă, după ce, în seara asta, a fost semnalată prezeța urșilor în două comunități din Lopătari și Odăile.

În jurul orei 20:00, prin 112 a fost anunțată prezența unui urs în satul Vârteju, comuna Lopătari. Populația a fost informată prin sistemul RO alert.

În zonă se deplasează un echipaj de jandarmi.
De asemenea, în jurul orei 20:30, un alt apel la 112 anunță prezenta unui urs în localitatea Odăile. Și în acest caz s-a emis mesajul RO alert cu privire la prezența animalului salbatic în preajma zonei locuite.

„În legatură cu prezența urșilor la Odăile, fac precizarea că, întrucât Primăria Odăile nu a încheiat contract cu gestionarul fondului de vânătoare, în speța cu AJVPS, este imposibilă acțiunea de împușcare a ursului. Singura acțiune la care se poate recurge, din punct de vedere legal, este alungarea animalului.
De asemenea, menționez că, în acest an, Instituția Prefectului Județulului Buzău a transmis de două ori adrese către primării, prin care, pe de-o parte s-a atras atenția asupra pericolului creat de urșii din zonă, pe de altă parte, s-a punctat necesitatea ca UAT-urile să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Fără aceste contracte nu se poate acționa prin împușcare, pe OUG 81″ , a transmis prefectul Daniel Țiclea.

„Contravaloarea contractelor pe care primariile le incheie cu gestionarul fondului de vanatoare este ulterior decontata de catre Ministerul Mediului. De pilda, Primaria Siriu a primit deja de la Ministerul Mediului contravaloarea pe 2 luni a contractelor încheiate cu gestionarul fondului de vânătoare.”

(Biroul de Presă Prefectura Buzău)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here