aeroportUn telefon la 112 a pus pe jar autorităţile din Cluj şi Târgu Mureş, după ce vocea de la celălalt capăt al “firului” anunţa că pe aeroporturile din cele două oraşe sunt plasate bombe. Totul se întâmpla pe 16 ianuarie, vineri după-masa, la o săptămână de la atacurile teroriste din Paris care au pus în gardă întreaga Europă. Anunţul s-a dovedit a fi însă unul fals. O săptămână mai târziu, procurorii au reuşit să afle cine a făcut apelul fals la 112. Telefonul anonim la 112 a fost înregistrat în jurul orei 18:00 şi anunţa amplasarea unor dispozitive explozive pe Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj şi pe Aeroportul “Transilvania” Târgu Mureş. Conducerile aeroporturilor au convocat imediat Comitetul pentru Situaţii de Criză şi au anunţat structurile specializate ale SRI, dar şi pe cele ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene.La Târgu Mureş, oamenii aflaţi în aeroport nici măcar n-au ştiut ce se întâmplă, pentru că oamenii din conducere au decis să nu îi informeze, pentru a evita o situaţie de panică generală. Până la urmă, în ambele cazuri, ameninţările cu bombe s-au dovedit a fi false.
Conform publicaţiei Vocea Transilvaniei, Serviciul 112 Buzău a fost cel care a preluat apelul care anunţa prezenţa dispozitivelor explozive, astfel că aici au început căutările. La două săptămâni de la incident, cei de la DIICOT Buzău au detaliat însă cazul, autorul telefonului anonim la 112 care anunţa bombe pe cele două aeroporturi fiind identificat “fără dubii, pe bază de probe tehnice”.Cel care a făcut apelul fals la 112 este un bărbat din Buzău, însă telefonul de pe care a sunat aparţine unei alte persoane, posibil iubita sa, care locuieşte în comuna Gura Teghii, comună aflată la graniţa judeţelor Braşov şi Covasna. „De-acolo din Ardeal vin toate, de acolo de peste munţi. Ne vânează munţii noştri. Ei obţin beneficii şi le bagă în buzunar şi noi rămânem poluaţi şi murim de tineri”, a încercat să explice gestul său buzoianul, în faţa procurorilor DIICOT.
Deşi este un bun cunoscător al geografiei şi are noţiuni de cultură generală, bărbatul în cauză este bolnav psihic, cu acte în regulă.
„Am identificat autorul faptei, este o persoană bolnavă psihic, suferă de schizofrenie paranoidă şi a acceptat să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice, cu privire la discernământ. La identitatea autorului nu avem dubii, a fost stabilit pe bază de probe tehnice, dar avem îndoieli asupra stării psihice, rezultate dintr-un mare număr de documente medicale pe care le-a prezentat, este în evidenţa unităţilor de psihiatrie din judeţ. Urmează să dispunem expertiza, să aşteptăm rezultatul şi să adoptăm soluţia legală, în funcţie de acest rezultat”, a spus şeful DIICOT Buzău, Nicolae Petroşel.
Pe lângă explicaţiile legate de profitul pe care Ardealul îl face prin cursele aeriene pe care le operează pe cele două aeroporturi, bărbatul din Buzău le-a mai spus procurorilor că este “dominat de ideea poluării şi a zgomotului cauzat de avioane, zgomot care îi provoacă acumulări de keroseni în creier şi care poluează pădurile”.

Potrivit şefului DIICOT Buzău, şi persoana de pe telefonul căreia a realizat apelul fals la 112, o femeie din Gura Teghii, aparent prietena buzoianului, suferă de aceeaşi boală psihică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here