ploaoe radioactiva 12360Testele facute ieri de cercetatori de institutul de fizica si inginerie nucleara au relevant prezenta iodului in apa de ploaie si laptele de oaie in zona Slanic- Prahova. Potrivit specialistilor nivelul depistat este unul foarte mic care nu ar pune in pericol sanatatea insa pentru certitudine , acestea vor fi reluate.

In ultima saptamana au cazut ploi slabe in mai toate zonele tarii, si la Buzau. Cum in zona noastra nu au au fost facute verificari este posibil ca aceleasi urme de iod sa se gaseasca si in judetul nostrum. Pentru ca populatia sa se linisteasca , Guvernul solicita efectuarea de noi teste.”Nivelul maxim admis de iod in radiatii este de 300 de bechereli/litru. Cercetatorii institutului au luat probe in cadrul unui studiu in zona Slanic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare.

Acolo au identificat un nivel al concentratiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentratie extrem de mica, care nu poate pune in pericol viata nimanui”, a spus Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului de fizica si inginerie nucleara Magurele. Totodata, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara a adaugat ca radioactivitatea produsa natural de pamant este foarte mare si ca de multe ori aceasta este foarte concentrata in pivnitele caselor, de aceea se recomanda ca acestea sa fie bine aerisite.

Si Ministerul Sanatatii a transmis ca specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, ieri dupa-amiaza, ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131. Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari.

„Reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de I131”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here