Alexandru Vişinescu, primul torţionar comunist adus în faţa justiţiei pentru atrocităţile pe care, spun istoricii, le-ar fi comis în urmă cu jumătate de secol, îşi află pedeapsa pe 10 februarie. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat este acuzat de crime împotriva umanităţii. De numele său este legată moartea a şase deţinuţi politic, iar procurorii au cerut pedeapsa maximă.
În primă instanţă, Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. La ultimul termen al procesului, desfăşurat miercuri, la instanța supremă, fostul şef de închisoare comunistă, din Râmnicu Sărat, a plâns în faţa judecătorilor cărora le-a spus că este nevinovat şi că a fost sclavul unui sistem criminal.
În faţa magistraţilor, apărarea a cerut o pedeapsă mai blândă. Cei 20 de ani de închisoare primiţi de Alexandru Vişinescu în primă instanţă nu sunt justificaţi au spus avocaţii torţionarului, atâta timp cât fostul comandant de la Râmnicu Sărat a îndeplinit, spun ei, simple ordine.
Pe de altă parte, rudele câtorva dintre cei care au murit sub regimul opresiv al lui Alexandru Vişinescu au cerut despăgubiri de zeci de mii de euro.
Peste două săptămâni, Alexandru Vişinescu va afla definitiv care este pedeapsa dată de judecători, la capătul unui proces început în vara anului 2014. Alexandru Vişinescu este primul torţionar din perioada comunistă care a ajuns în faţa justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here