Tribunalul Buzau a stabilit pedepse de cate patru ani de inchisoare cu executare pentru 19 dintre vamesii de la aeroportul Otopeni, deferiti justitiei in 2007, in timp ce un altul a fost condamnat la doi ani si zece luni de inchisoare.

 Astfel Tribunalul Buzau i-a condamnat la pedepse de patru ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pe o durata de doi ani pe Ion Istvan, Georgeta Tomescu, Georgeta Luca, Dan Grecu, Marian Tudorache, Cristian Valentin Iliesi, Mircea Mocanu, Gigi Viorel Neagoe, Maricica Ghetu, Gelu Ilie, Marilena Toma, Gabriel Iancu, Mariana Tigau, Niculina Pismis (fosta Tataru), Lucian Zgorcea, Liliana Carmen Covrescu, Marian Micu, Tudora Padurean si Mugurel Blendea.

Cei 19 vamesi au fost condamnati pentru infractiunea de luare de mita.

Alaturi de acestia a mai fost condamnat si vamesul Dan Pascu, care a primit o pedeapsa de doi ani si zece luni de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi pe o perioada de un an.

Fata de vamesul Viorel Dinescu judecatorul care a pronuntat hotararea a decis incetarea procesului penal fata de acesta ca urmare a decesului persoanei.

Totodata, Tribunalul Buzau a dispus mentinerea sechestrului asigurator si confiscarea sumelor de bani asupra carora s-a dispus infiintarea popririi in cursul urmaririi penale si care au facut obiectul infractiunilor de luare de mita si de primire de foloase necuvenite.

Toti vamesii au fost obligati de instanta la plata a cate 4.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia Tribunalului Buzau, nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare.

In 11 decembrie 2007, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis in judecata 21 de vamesi de la Biroul Vamal Otopeni, sub acuzatia ca ar fi primit mita de peste 80.000 de lei.

Cei 21 de vamasi sunt acuzati ca, in perioada decembrie 2005 – septembrie 2006, ar fi savarsit, in total, 8.121 de fapte de coruptie – luare de mita si primire de foloase necuvenite – pentru care ar fi primit, in total, suma de 81.470 de lei, informa la acea vreme, Biroul de presa al DNA.

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul Biroului Vamal Otopeni, „darea si luarea de mita nu numai ca devenisera obicei, dar au capatat caracterul unor actiuni firesti, cotidiene”.

Astfel, angajati ai unor firme de comisionari vamali au dat, in mod repetat, diferite sume de bani lucratorilor vamali, existand situatii in care acestia le aminteau ca „au uitat” sa dea mita sau li se cerea rest la o suma dinainte stabilita. In urma primirii banilor, controalele vamale erau efectuate mai rapid, ceea ce scutea firma de taxele suplimentare necesare pentru depozitarea marfii in spatii special amenajate. De asemenea, angajatii vamali evitau sa observe neregulile existente in actele care insoteau marfa.

La Biroul Vamal Otopeni au desfasurat activitati 54 de firme de comisionariat vamal, insa cercetarile au evidentiat cu preponderenta oferirea mitei si a foloaselor necuvenite doar din partea angajatilor a doua societati comerciale, potrivit DNA.

In cursul anchetei penale a fost folosit un investigator sub acoperire, autorizat sa actioneze de catre Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei si care a desfasurat activitati de comisionariat vamal in cadrul Biroului Vamal Otopeni.

Anchetatorii au dispus poprirea sumelor de bani aflate in conturile bancare deschise pe numele a 17 angajati vamali.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada decembrie 2005- septembrie 2006, inculpatii au primit, in mod repetat, diverse sume de bani de la angajati ai unor firme de comisionariat vamal care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor, precum si pentru a efectua sau a nu efectua alte acte ce le reveneau conform atributiilor de serviciu.

Operatiunile s-au desfasurat in colaborare cu Directia Generala de Investigatii si Protectie Interna si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here