6492686 - blood covered knife, still dripping, in the hands of a murderer, with blood spatter on the brick wall.

Un caz deosebit şi cre a pus polițiștii pe jar a fost cel al ţăranului analfabet, Grigore Uruc, şi al dosarului „Cerasela”, numele primei sale victime. Nu puţini au fost cei care, la sfârşitul anilor ’80 vorbeau de apariţia unui nou Ion Ramaru, iar neputinţa autorităţilor îl determina chiar pe Nicolae Ceauşescu să ia o poziţie tranşantă vizavi de acţiunile îndreptate împotriva criminalului care acţiona în oraşul Buzău.

Prima victima, Cerasela Diminet, un copil al străzii de numai 14 ani, fusese descoperită în interiorul unei centrale termice, la 2 ianuarie 1985. Cadavrul micuţei fusese străpuns de numeroase lovituri de cuţit deşi moartea, aşa cum au concluzionat medicii legişti, survenise chiar de la prima lovitură. Aceiaşi medici afirmau că omorul avusese loc chiar în noaptea de Anul Nou. Criminalul părea însă de negăsit, autorităţile vremii clasând dorsarul A.N. (autor necunoscut), şi asta în ciuda unui efort intens depus de oamenii legii. Un an mai târziu, tot în noaptea de Anul Nou, un al copil al străzii, un băieţel în vârstă de 13 ani, a fost descoperit în apropierea Şcolii Generale nr. 4. Chiar dacă trupul acestuia fusese ulterior sfâşiat de câinii vagabonzi, medicii au putut identifica urmele lăsate de armă crimei. Era vorba de acelaşi autor. În Buzău umblă în libertatea un criminal care ucidea doar din plăcere.

Era anul 1987, atunci când ceea ce oamenii legii aşteptau cu groază s-a întâmplat. O a treia victima, Cosmin Gruiu, un copil fără adăpost în vârstă de 14 ani, fusese străpuns de nu mai puţin de 24 de ori cu un cuţit. Şi totuşi, criminalul părea să fi intrat în pământ. Era momentul în care oamenii legii îşi dădeau seama că ucigaşul venea în Buzău doar pentru a ucide şi asta se întâmplă doar o dată pe an. Anul nou 1988 a însemnat însă sfârşitul terorii. Având sub observaţie toate locaţiile prin care criminalul ar fi putut pătrunde în oraş, autorităţile îl identificau pe autorul abominabilelor crime.

Era Grigore Uruc, un ţăran analfabet din comună Tintasi de Buzău. Din păcate, în momentul arestării, ucigaşul apucase să ia viaţa celei de a patra victime, o fetiţă în vârstă de 13 ani. Judecat rapid, acesta era condamnat la moarte şi executat la 11 iunie 1988. Era penultima condamnare la moarte din timpul regimului comunist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here