IMG 5405 Acoperişuri sparte, prin care se vede cerul, tavane căzute, recolte compromise – este bilanţul unei căderi de grindină de un sfert de oră ,de dimensiuni mai mari decât oul de găină . În peste 250 de case din comuna buzoiană Brăieşti nu se mai poate locui, 30 de autoturisme au fost ciuruite iar culturile agricole au fost făcute una cu pământul. Bătrânii satului spun că aşa nenorocire nu au mai trăit până acum iar mare parte dintre săteni nu au decât asigurarea obligatorie care nu acoperă pagubele în caz de grindină. Astăzi comisia locală pentru situaţii de urgenţă a mers la fiecare gospodărie ca să evalueze pagubele.
Urgia de gheaţă i-a luat pe sătenii din Brăieşti prin surprindere. Brusc, cerul s-a întunecat şi a început să toarne bucăţi de gheaţă pe alocuri şi de jumătate de kilogram.
 Ion Chioreanu, unul dintre localnici povesteşte că a cântărit o bucată de gheaşă găsităîn curte şi avea nicimai mult nicimai puţin de o jumătate de kilogram. ” Dimineaţă , după 15 ore de când a fost prăpădul am mai găsit bcăţi sub frunze erau mai mari decât oul de gâscă, pesemne curenţii ăştia au fost de vină, păi altfel cum aşa bucăţi mari, n-am văzut de când sunt”. Localnicilor nu le venea să creadă ochilor când au văzut cum totul se năruie sub privirile lor. Zgomotul produs de bucăţile mari de gheaţă care spărgeau ţigla i-a trimis pe oameni în beciuri, la adăpost.” Când a început să toarne parcă era foc de artilerie aşa se auzea, ne gândeam unde să ne ascundem, dacăte prindea afară te omora „, poveste;te Valentin Gheorghe, un localnic căruia grindina i-a spart tot acoperişul.În mai multe locuinţe sub greutatea grindinei acoperişurile au cedat şi au căzut peste oameni.
 „Am pus nailon peste casă, dar totul e distrus, nu mai am nici bani, cu ce să acopăr, la o femeie i-a omorât păsările, mă uit acu să văd dacă mai găsesc vreo ţiglă întreagă, dar nu prea”, spune amărât Victor Manole. Niciuna din cele 30 de maşini care erau pe stradă când a început să cadă grindina nu a scăpat. Parbrizele, lunetele, tabla , totul a fost ciuruit. După ce nu mai au unde dormi o vreme ,sătenii au rămas şi fără grădinile de zarzavat. Şi culturile mari, porumbul, livezile, solariile de roşii au fost făcute praf. Autorităţile locale au pornitde dimineaţă din casă în casă pentru a evalua pagubele.
Pentru localnicii care şi-au făcut asigurări facultative,primele îi vor ajuta să repare mare parte din daunele produse, pentru majoritatea sătenilor care fie nu şi-au făcut asigurare fie au încheiat poliţa obligatorie despăgubirile ar putea să nu fie acordate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here